En El Gourmet Català, analitzem i ens preocupem pels productes ecològics especialment de l’agricultura. Com ja hem parlat a moltes notícies, Catalunya és una de les zones (no a nivell nacional sinó també europeu) que més comercialitza i actua amb els productes agrícoles i els mètodes ecològics.
L’ecologia segueix en auge
És per això que després de les últimes dades de comerç en l’últim any, ens han revelat unes dades que no deixen a ningú indiferents i ens fan replantejar-nos alguns aspectes a nivell general.
La dada que més s’ha de destacar és que Catalunya comercialitza productes ecològics de manera molt més considerable amb Europa que amb la resta d’Espanya i a la vegada es consumeixen molt més en el país català. Unes dades que reafirmen l’aposta que en els últims anys estan fent els agricultors catalans, que sens dubte cada vegada més, està present en moltes de les collites dels pagesos.
Catalunya té moltes produccions
Així doncs en termes d’unitats, està clar que són molts superiors als de la resta i no només en quantitat sinó en qualitat, ja que Europa ho demostra amb les cada vegada més abundants peticions que fan molts compradors i associacions agrícoles que veuen com la els fruits ecològics de la nostra terra són de bona qualitat i no tenen preus desòrbitats.
Cal destacar entre tots, que els fruits més utilitzats i que més efectivitat i eficiència donen són els vegetals. Se li ha d’afegir l’aspecte que aquests fruits són són d’ús general en moltes culturals i parts d’Europa, fet que comporta a que la demanda incrementi i a la vegada, els propis consumidors locals es facin a la idea de la importància que tenen aquest tipus de productes.
Falta de fiabilitat
Pel que fa a la crítica pròpia, cal dir que tot i que l’ecologia agrícola està tenint un considerable èxit a Catalunya, a dia d’avui la compra a nivell local no és molt elevada tenint en compte les unitats que es produeixen, fet que comporta a que proporcionalment, les exportacions a la resta d’Europa siguin superiors a la compra local.
Possiblement aquest fet es degui a que encara a dia d’avui, els consumidors no estan del tot segurs pel que fa al manteniment i duració d’aquest tipus de fruits. Tot el contrari del que passa a Europa, que ja sigui per cultura o convenció, està clar que la demanda general és molt més elevada.