Existeixen molts aliments valorats per la societat per les seves propietats saludables, el seu sabor, la seva qualitat, etc., però alguns plantegen qüestions ètiques i ambientals que fan reflexionar, sobretot als consumidors preocupats pel medi ambient i la sostenibilitat, i avui us parlem d’alguns d’ells.

Aliments que plantegen qüestions ètiques

Alguns dels aliments més controvertits que poden plantejar qüestions ètiques i ambientals són:

  • Alvocats
  • Carn de boví
  • Amanides de quarta gamma (amanides de bossa)
  • Llet
  • Bacallà
  • Soja
  • Xocolata
  • Pop
  • Crema o mantega de fruits secs (cacauets, ametlles, avellanes, nous …)
  • Oli de palma.

 

Alguns aliments que plantegen qüestions ètiques

Us expliquem alguns dels aliments que més us sorprendran.

Aliments que plantegen qüestions ètiquesAlvocat  

L’alvocat és un aliment del qual la demanda ha crescut imparable en els últims anys, a Europa, per exemple, el consum s’ha incrementat un 150%, però tot i això, el seu consum és molt inferior al dels Estats Units. Satisfer la demanda d’aquest producte altament perible és un problema, ja que s’associa indirectament a la desforestació, la reducció de l’aigua disponible, el malbaratament alimentari, etc.

Amanides de quarta gamma

Amanides de quarta gamma o amanides de bossa, tenint en compte la guerra que hi ha contra el plàstic, és lògic que el producte es trobi en el punt de mira. Cal recordar que, segons algunes dades, en països com el Regne Unit es llencen cada any 178 milions de bosses d’amanida, el que suposa un malbaratament de recursos, una gran petjada de carboni, un enorme malbaratament alimentari i un elevat volum de contaminació plàstica. Cal apostar pels productes de temporada i proximitat per guanyar en qualitat i sabor, reduir contaminació, petjada de carboni, etc.

Xocolata

La xocolata té el problema d’utilitzar greixos vegetals com l’oli de soja i de palma, a això caldria afegir els problemes associats a l’obtenció del cacau, gran part de la producció prové de petits productors de Costa d’Ivori i Ghana, que han de suportar fluctuacions de preus, el treball infantil, la desforestació, etc.Aliments que plantegen qüestions ètiques

Pop

El pop pateix la captura per les xarxes d’arrossegament, aquest és el principal problema que s’apunta, d’altra banda, i segons els experts, es tracta d’un producte alimentari bastant sostenible que es reprodueix ràpidament, però cal consumir els exemplars adults que ja s’han reproduït. Els biòlegs marins comenten que aquests cefalòpodes omplen el buit deixat pels seus depredadors que pateixen la sobrepesca, i els humans podrien arribar a dependre d’aquest aliment.

Soja

Sobre la soja cal dir que de tota la producció mundial, només una petita part és consumida per l’ésser humà, la resta es destina a l’alimentació animal, que és on veritablement es troba el problema. A aquest producte s’associen qüestions com la desforestació i la seva producció té un enorme impacte ambiental, d’aquí que s’aposti cada vegada més per la soja produïda de forma sostenible.

 

La veritat és que molts aliments tenen darrere problemes de sostenibilitat, malbaratament de recursos, una enorme petjada de carboni… Cal fer canvis profunds en el sistema alimentari mundial que permetin millorar la seguretat alimentària, protegir el medi ambient, reduir el malbaratament alimentari, evitar problemes com el treball infantil, etc.

 

Vols més? Et recomanem aquesta notícia

No oblidis de seguir-nos a Facebook i Instagram.