ALIMENTACIÓ SOSTENIBLE

Al 2050, s’haurà de produir un 70% més d’aliments, ja que la població mundial haurà crescut més d’un 30% i s’arribarà als 9.100 milions de persones.

El creixement de la renda en molts països en desenvolupament incrementarà fortament la demanda de cereals i carn, fet que exigeix un canvi en el model d’alimentació.

El model de l’agricultura actual contribueix en gran mesura a la contaminació, a les emissions de gasos d’efecte hivernacle, a la degradació de la terra i a la pèrdua de biodiversitat. Ens trobem en un context del canvi demogràfic i climàtic,  en què els processos de producció d’aliments són molt lluny de ser sostenibles.

 

Com a resposta a aquesta necessitat global, sorgeix el concepte d’alimentació sostenible i saludable (ASS). L’objectiu principal de les dietes sostenibles és abordar les preocupacions creixents ambientals i han de promoure la producció i el consum responsable d’aliments.

En les dietes sostenibles s’han de prioritzar els productes d’origen vegetal sobre els d’origen animal; l’aigua sense embotellar és la millor opció per a hidratar-se; s’hauria de reduïr la quantitat d’aliments ultraprocessats que mengem; evitar la presència de plàstics en els envasos; i les llars i restaurants s’haurien de revisar la quantitat d’aliments que deixem al plat.

 

PRODUCCIÓ LOCAL QUE CAUSI UNA GASTRONOMIA SOSTENIBLE

Les dietes sostenibles haurien de protegir i respectar la biodiversitat i ser culturalment coherents. A més, de ser nutricionalment adients i segures, i econòmicament asequibles.

S’ha de tenir en compte que la major part dels aliments que mengem s’han produït a molts quilòmetres de distancia. Això fa que el transport d’aquests productes crei una petjada ambiental. La producció local seria una solución.

En aquest sentit, una font de productes de proximitat són les cooperatives agroecològiques. A Barcelona, han crescut un 58% en la darrera dècada, segons recull la tesi doctoral de l’investigador de la UOC Ricard Espelt.

 

Alguns productes catalans esencials per aquetes dietes, que fan referència a la dieta mediterrània, serien: Aigua de Sant Aniol, carn de Mabres Carns, fruita d’Horta de Barbens o de la Família Esteve Ràfols, verdures del Petit Plà o de Cal Valls, etc.

 

Alimentació sostenible

Alimentació sostenible