Des del Gourmet català volem acomiadar-nos d’ Eliane Thiabaut – Comelade que ha mort amb 92 anys aquesta mateixa setmana. És per la gastronomia catalana una gran pèrdua però ens deixa un llegat que sempre viurà.
Eliane va reformular receptes que ja quasi havien caigut en el oblit convertint-les en actuals i aptes per totes les cuines. Tenia un gran olfacte descobrint receptes antigues i després escrivint-les en els seus llibres per que continuessin ben vives.
Eliane Comelade era experta en la cuina catalana
Eliane, originaria d’Argeles ha estimat la cuina des de ben petita. Un cop acabats els estudis obligatoris es va traslladar a París per formar-se en ciències de l’alimentació. A la universitat ja va començar a destacar, doncs va acabar els estudis com primera de la seva promoció.
Llavors va ser quan va tornar a Perpinyà i va conèixer a Josep-Maria Batista i Roca qui li va encetar el món culinari català.
Nosaltres la coneixem com escriptora però abans que redactora, va ser una cuinera molt vinculada amb l’Escola de Cuina Catalana d’Illa de Tet al Rosselló. Des dels seus inicis es va mostrar amant de la cultura gastronòmica del país i es va dedicar tant a elaborar-la com a difondre-la.
La difonia mitjançant llibres que van assolir un gran èxit. També escrivia articles i participava en diversos formats divulgatius de cuina i nutrició. I és que Eliana no només es dedicava a la gastronomia tradicional, sinó que també era experta en nutrició.
Algun dels últims llibres que va escriure són
- La cuina del Pirineu català al 2009
- La cuina de la poma al 2007
- La cuina medieval catalana al 2006.
- Les amanides de la mediterrània al 2003
- La cuina dels Països Catalans. Reflex d’una societat al 2001
- Les coques catalanes al 1995
Guanyadora de premis que reconeixen la seva gran carrera
Al 2020 se li va fer entrega de l’últim gran premi que posava en valor la gran feina que ha fet per la gastronomia catalana. L’Ajuntament de Perpinyà li va atorga el Premi Joan Blanca.
Al 2011 va rebre el Premi Méditerranée Roussillon i al 2009 la Generalitat de Catalunya li va fer entrega de la Creu de Sant Jordi.