El Mas Montseny data del S.XIX quan el primer Catà va arribar al mas per treballar de masover. Cap als anys 40 la saga familiar de la finca va construir construir un molí de pedra per fer l’oli de set masos. L’agrupació va unir a Mas de Sant Ramon, Mas de la Cansalada, Mas de la Pegalós, Mas de Cavaller, Mas Santamaria, La Torre de Fàbregas i Mas Montseny.
Cap als anys 70 en Josep Maria Catà Català es va incorporar a l’empresa familiar amb noves idees, amb força i ganes per modernitzar el molí amb maquinària moderna i amb l’encert de cultivar també presseguers. Actualment els Préssecs Mas Montseny de Mas Montseny Fruits són uns del més ben valorats del sud d’Europa.
El 2006 es va modernitzar el molí, instal·lant-t’hi un sistema continu amb el qual el procés de moltura es perfecciona. El 2012 en Roger Catà Plana, després d’estudiar l’enginyeria agrícola, es va incorporar al negoci familiar.
Actualment, Mas Montseny continua i la família Catà sap trobar la complexa connexió entre el tradicional món de l’agricultura i els nous temps. El 2013 van iniciar el projecte Oli Mare per obtenir un oli ecològic d’alta gama i es va començar a exportar fruita a França. El 2014 van fer el salt al mercat alemany i el 2015 van enviar fruita a tota Europa.
El mateix any van presentar l’Oli Mare coincidint amb els 75 anys d’història del molí d’oli. El 2016 les exportacions de fruita van arribar a la Xina i van guanyar el Premi Liderpack a millor packaging de l’estat en la categoria d’alimentació pel disseny de l’ampolla d’Oli Mare que ajuda a conservar les propietats organolèptiques d’aquest oli ecològic.
Olives arbequines
El producte estrella de Mas Montseny és l’oli d’olives arbequines, també en fan d’altres, de petites produccions exclusives, com el Premium coratine, que s’elabora amb aquesta varietat italiana. A Itàlia, l’oli que s’elabora amb coratine es coneix com Il porfuomo per la seva complexitat aromàtica, sobretot de fruita, però també d’herba tallada, ruca, carxofa, ametlló, nou, timó o sàlvia.
Tot i l’alta qualitat i aquestes característiques excepcionals, la varietat coratina no s’ha difós gaire fora d’Itàlia i la primera plantació de tota la península Ibèrica ha estat la de Mas Montseny.