El mero, també conegut com el senyor de les roques, és un peix d’aigua salada que pertany a la família dels serrènids que acostuma a viure a prop de les roques, entre algues i corals. Es tracta d’un peix semigras (conté 6 grams de greix per cada 100 grams de ració comestible) que s’alimenta de cefalòpodes i petits peixos i crustacis.
El seu contingut en proteïnes no és gaire elevat però són d’alt nivell biològic, ja que conté tots els aminoàcids essencials necessaris per al nostre organisme, per la qual cosa la Federació Espanyola del Cor en recomana el consum.
El mero és un peix molt apreciat pel seu sabor i sota aportació calòrica. El més habitual és cuinar-lo al forn amb patates o amb verdures i hortalisses, encara que també es pot preparar en adob, fregit, en guisats i sopes.
Ingredients:
4 filets de mero
2 tomàquets madurs
1 ceba gran
2 grans d’all
1 llimona
4 cullerades d’oli d’oliva extra verge
Sal i pebre al gust
Herbes fresques com ara julivert o romaní (opcional)
Preparació:
– Preescalfa el forn a 180 graus. Mentre s’escalfa, pela i talla els tomàquets i la ceba en rodanxes.
– En una safata per al forn, posa una mica d’oli d’oliva i fes un llit amb les verdures tallades. A sobre, ves posant els filets de mero i esprem el suc de la llimona sobre els filets, afegeix també els grans d’all picats.
– Condimenta amb sal i pebre al gust, i afegeix herbes fresques com ara julivert o romaní si ho desitges.
– Rega els filets amb el restant oli d’oliva.
– Cou al forn durant uns 20-25 minuts, o fins que el peix estigui ben cuit i es desfaci amb una forquilla.
– Serveix calent, acompanyat d’una guarnició de verdures al vapor, arròs blanc o una amanida verda.