Estem en un moment en què és molt fàcil agafar un refredat. Comencen els mesos més freds de l’hivern i cal cuidar-se bé i enfortir l’organisme amb tots aquells aliments que ens ajuden a posar a to el nostre sistema immunitari. A més, amb els rebrots de Covid, una de les raons per les quals és especialment important no refreda-nos és, justament, que no confonguem els símptomes o que no ens debilitem.
Així doncs, quins són aquests nutrients que ens poden ajudar a mantenir-nos allunyats dels refredats?
- Vitamina C: imprescindible per a formar anticossos i tenir un organisme reforçat. La vitamina C és molt fàcil de trobar, ja que està present en aliments comuns com els cítrics, als pebrots, maduixes, kiwis, julivert…
- Zinc i seleni: aquest nutrient potser no és tan comú, però igualment és fàcil trobar-lo. Està a les nous de Brasil, les ostres, els ous, el sèsam…
- Plantes i espècies: són antiinflamatòries, com la cúrcuma, el gingebre, l’equinàcia, la regalèssia i la menta.
- Carotenoides (precursors de vitamina A): presents en els vegetals de color groc o taronja, com la pastanaga o la carbassa.
- Betaglucans: són reguladors immunitaris i prote
- Omega-3: és principalment un nutrient antiinflamatori. Es troba al peix blau, les nous, les llavors, l’oli de lli i la xia.
- Pre i probiòtics: com la xia, el lli, la poma, els porros, el bròquil, el xucrit, les olives, el quèfir, el iogurt..
- Aliments terapèutics: com l’all, la ceba, la mel… Tenen capacitat antimicrobiana i són útils per combatre infeccions.