El tall de rodó l’hem menjat moltes vegades perquè és un plat típic a les nostres cases. No obstant, les seves receptes són minucioses i difícils d’encertar. Al final, s’acaba decidint per comprar-lo fet. Però, fer-lo des dels teus fogons genera més satisfacció. Per això, us fem arribar una recepta de la web Ametllesiavellanes que explica els secrets de la seva preparació.
El tall de rodó i la seva part essencial
Ingredients per a 6 persones
- 1 tall rodó de vedella en el meu cas el “peixet” d’uns 750 gr. (Can Mabres)
- 1 ceba grossa en 4 o 5 trossos
- 5 o 6 grans d’all pelats
- 1 o 2 tomàquets tallats per la meitat
- 1 o 2 pastanagues tallades a trossos grossos
- 1 o 2 porros també tallats a trossos grossos
- Mig gotet de brandi o Vermut
- Oli, Sal, pebre, aigua
Per a la picada:
- 50 gr. d’ametlles torrades
Preparació del rodó
Primer de tot, cal anar a la carnisseria on ens han de preparar el tall rodó i deixar-lo polit i ben lligat amb un cordill per a la cocció. Quan siguem a casa, salpebrem el tall de vedella i, mentrestant, tallem totes les verdures a trossos grossos.
En una cassola posem un got d’oli i l’escalfem per posar el tall de carn al foc viu. L’anem tombant el tall perquè agafi color per tots els costats. A continuació, afegim la ceba, el porro, la pastanaga, el tomàquet i els alls, tapem la cassola i ho deixem coure uns 10 minuts a foc mitja. Important que anem girant el tall de carn. Després, cal abocar el brandi o el vermut fins que s’evapori.
El vermut serà clau per a la seva elaboració
Posem 3 o 4 gots d’aigua a la cassola per a cobrir fins a la meitat la carn, tapem la cassola i a foc baix uns 30 o 40 minuts. De tant en tant anem girant el tall perquè es cogui per totes les bandes i no quedi se sequi. Si veiem que l’aigua queda molt justa, n’afegim una mica més per evitar que minvi o quedi just. Més val que sobri que no que falti.
Llest, la carn està cuita. Ara, la traiem de la cassola i deixem que es refredi. Un cop freda la deslliguem i la tallem. Mentrestant, triturem totes les verdures de la cassola per fer una salsa. Aprofitem per fer una picada amb les ametlles i una mica del suc del pas anterior.
Deixar refredar el tall de rodó
Tornem a posar a la cassola la carn tallada i la salsa junt amb les ametlles triturades i deixem que faci xup-xup, en aquest punt podríem afegir uns bolets i també hi podríem afegir uns pèsols.
Presentem el plat amb els talls de vedella. Com a alternativa, podem afegir per acompanyar unes verdures bullides, fetes al vapor o d’uns pèsols ofegats. Això ja, al teu gust. Ara, a gaudir de l’àpat!
Et recomanem:
Rodó de vedella amb fredolics al Porto