Ha començat la campanya de fruita a les comarques de Lleida i amb ella el reclam de temporers per collir. Aquests treballadors han exposat les condicions en que viuen i el perill de contagi que comporten.
Aquesta setmana han arribat els primer temporers des de Romania
Diumenge van arribar a Lleida 250 temporers amb autobús provinents de Romania. El viatge el va organitzar Afrucat, Associació Empresarial de la Fruita de Catalunya. Segons l’Associació, el trajecte es va realitzar amb el 50% de les places de l’autobús ocupades i complint les mesures de seguretat sanitària per evitar contagis.
Aquests temporeres treballaran en camps de Soses, Alcoletge, Albatàrrec, fraga i Osca.
Afrucat preveu seguir traslladant temporers d’altres països a les terres de ponent per collir la fruita. Es calcula portar fins a 577 treballadors. Tots ells amb un contracte de treball previ.
Els temporers no han de fer quarantena abans de començar a treballar
Just el dia anterior a l’arribada d’aquests 250 treballadors, es va anular l’obligatorietat de complir la quarantena aquelles persones que arriben al país amb contracte de treball. Per tant, els temporers el mateix dia en que arriben ja poden desplaçar-se de casa seva a la feina, la farmàcia o a la botiga a fer la compra.
Les condicions de vida d’alguns temporers són indignes
Algunes entitats de la província de Lleida, cada any reclamen la millora de les condicions en que viuen bastants immigrants, treballadors del camp. No obstant, aquest any s’ha agreujat la situació amb la pandèmia de la covid-19.
Serigne Mamadou, un temporer que porta anys treballant en els camps de fruita de Lleida, ha denunciat amb un vídeo, la seva situació i de 200 treballadors immigrants. La majoria no tenen papers i la crisi sanitària els ha evocat a viure al carrer corrent el risc de contagi. A aquesta denuncia s’hi ha sumat la plataforma Fruita i justícia social.