Els petits productors de llet catalana viuen amb angoixa i preocupació la crisi sanitària actual. Els seus principals clients no necessiten els seus productes i com no troben una altra sortida en el mercat, s’acaben llençant grans quantitats de litres de llet fresca.
Es fa viral el vídeo del Valentí de Casa Can Roger de Cardedeu
En el vídeo, el Valentí es grava explicant la seva situació tan crítica com a productor de llet catalana. No pot donar-li sortida ja que bona part de la seva llet anava destinada a l’elaboració de iogurts per menjadors escolars. En tancar les escoles s’ha quedat sense comprador i n’aconsegueix d’altres. En conseqüència, grava com obra l’aixeta del tanc i deixa córrer pel terra tota la llet conservada en el seu interior.
El Valentí no és l’únic obligat a llençar llet catalana
La crisi ha sacsejat a molts productors. Ho explica també l’Enric Borrell a través de les xarxes socials. Ens mostra a través d’un vídeo com llença fins a 500 litres de llet. Aquesta ha sigut l’única solució després d’esgotar totes les anteriors. Va contactar amb productors de recuit i iogurt però cap d’ells podia assumir més llet. Així doncs, com la llet sense pasteuritzar no es conserva més de 48 hores, va haver de destruir-la sense ni tant sols poder-la regalar perquè no és apta pel consum.
Formatgers en confinament, una solució a la llet catalana
És una iniciativa que neix en plena crisi sanitària per donar sortida als formatges, iogurts i alguns altres productes de proximitat.
La Marta Roger, germana del Valentí és la creadora de la web Formatgers en Confinament. Explica que la idea sorgeix arrel de veure els diferents vídeos on es llençava la llet igual que passava a casa seva. Va decidir formar part de la solució i ajudar als nostres ramaders i pastors que s’havien quedat sense els canals habituals de compra-venda.
Des del Gourmet català aplaudim la iniciativa de la Marta i apostem pel producte de proximitat.
Si ets productor, botiga o restaurant i et vols anunciar al Gourmet català, clica quí