recepta-gourmet-pastis-tradicional-sant-jordi

Pastís de Sant Jordi

La manera més dolça de celebrar el Sant Jordi

També el podeu comprar artesà a Pastisseria Sant Jaume, Pastisseria Cobo i sense gluten a L’Obrador Sense Gluten!

 

Ingredients per a la recepta

  • 3 planxes de pa de pessic
  • Gema pastissera
  • Trufa cuita
  • Sucre bany (almívar+brandi)
  • Gelatina de poma

 

Per a la rosa

  • Fondant + colorant vermell + sucre llustre (o fondant rosa directament)
  • Cobertura negra per a escriure

 

Elaboració de la recepta

  1. El dia abans, prepararem la gema pastissera, la trufa cuita i l’almívar per al sucre bany.
  2. Si voleu, també podeu preparar les planxes de pa de pessic el dia abans, però a mi m’agrada fer-ho el mateix dia pel matí. Queden més esponjoses. Amb tres planxes de la mida d’una safata de forn en tindrem prou.
  3. I ara, mentre es refreden les planxes, farem unes senzilles roses amb fondant per a decorar el nostre pastís. Podeu comprar fondant en qualsevol web de productes de pastisseria, però el podeu fer casa també.
  4. Utilitzarem una mica de sucre llustre per equilibrar la humitat del fondant. En afegir colorant líquid… li estem també aportant humitat… i el sucre llustre ens ajudarà a fer que la pasta es pugui treballar millor.
  5. Amb les mans, agafeu trossets i aixafeu-los donant-los forma de pètal, que anirem enganxant a una base rodona. Reserveu-les a la nevera una estona. Guardem la nostra rosa de fondant a la nevera, ja que no li convé la calor i escalfem una mica la trufa cuita que ja tenim feta.
  6. Les planxes les tallarem per la meitat i traurem les cantonades.
  7. Com sempre, prepararem el sucre bany amb un 80% d’almívar i un 20% de brandi.
  8. Comencem amb la primera planxa. Aquesta planxa serà doble, és a dir, que no la tallarem. Imagineu-vos que seran les tapes del llibre. La banyarem amb sucre bany, però no massa, ja que ens interessa que la capa inferior tingui més rigidesa.
  9. Escudillem la trufa cuita per sobre procurant escampar-la de la forma més homogènia possible.
  10. En aquesta primera capa, com que és el doble de gran…només hi posarem trufa a la meitat. Més endavant veureu perquè. Si cal, us ho mireu amb perspectiva, però és important no tenir més quantitat aquí que allà.
    Pastís de Sant Jordi

    Pastís de Sant Jordi

Seguim cuinant

  1. Ara, hi posem una segona capa de planxa… a l’inrevés. I la banyem, ara sí, amb una mica més de gràcia. Tornem a repartir una capa de trufa cuita.
  2. I tornem a fer el mateix… amb una tercera capa. Utilitzeu sempre una paletina. Al principi se us farà estrany, però amb el temps us adonareu que és la millor eina.
  3. Una capa més… i anivellem. Banyem i fem la última capa… Podeu fer les capes que vulgueu, encara que normalment són 3 o 4.
  4. Agafarem la primera planxa…. i amb la meitat que teníem pendent… tancarem el nostre llibre. Tornem a banyar.
  5. Retallarem les tres cantonades per a fer més visibles les capes (o fulles) del llibre. Per dalt i pel costat.
  6. Ara, treballarem una mica la gema pastissera i cobrim el nostre pastís amb una fina capa.
  7. Prepareu la gelatina de poma per pintar-lo. Que vagi perdent calor.
  8. Ara cremarem la gema li aportarà un sabor exquisit al pastís. Poseu a escalfar la pala de cremar… i tireu un pluja de sucre per sobre del pastís.
  9. La pala ha de lliscar suaument per la superfície del pastís i ha d’estar ben calenta.
  10. Immediatament després de cremar-lo, i amb el sucre cremat encara calent, hem de pintar-lo amb la gelatina de poma.
  11. Ara, ja el podeu col·locar sobre un cartró i blonda. Utilitzeu la paletina.
  12. I com que m’ha sobrat una mica de fondant vermell doncs he pensat de fer les quatre barres amb fondant. La idea inicial era fer-les amb gelatina de poma i colorant vermell, que queda molt bé.
  13. Decorem com més ens agradi.

Font: La Cuina de Sempre

Si ets productor, botiga o restaurant i et vols anunciar al Gourmet Català, clica aquí!