Pastís de Sant Jordi
La manera més dolça de celebrar el Sant Jordi
També el podeu comprar artesà a Pastisseria Sant Jaume, Pastisseria Cobo i sense gluten a L’Obrador Sense Gluten!
Ingredients per a la recepta
- 3 planxes de pa de pessic
- Gema pastissera
- Trufa cuita
- Sucre bany (almívar+brandi)
- Gelatina de poma
Per a la rosa
- Fondant + colorant vermell + sucre llustre (o fondant rosa directament)
- Cobertura negra per a escriure
Elaboració de la recepta
- El dia abans, prepararem la gema pastissera, la trufa cuita i l’almívar per al sucre bany.
- Si voleu, també podeu preparar les planxes de pa de pessic el dia abans, però a mi m’agrada fer-ho el mateix dia pel matí. Queden més esponjoses. Amb tres planxes de la mida d’una safata de forn en tindrem prou.
- I ara, mentre es refreden les planxes, farem unes senzilles roses amb fondant per a decorar el nostre pastís. Podeu comprar fondant en qualsevol web de productes de pastisseria, però el podeu fer casa també.
- Utilitzarem una mica de sucre llustre per equilibrar la humitat del fondant. En afegir colorant líquid… li estem també aportant humitat… i el sucre llustre ens ajudarà a fer que la pasta es pugui treballar millor.
- Amb les mans, agafeu trossets i aixafeu-los donant-los forma de pètal, que anirem enganxant a una base rodona. Reserveu-les a la nevera una estona. Guardem la nostra rosa de fondant a la nevera, ja que no li convé la calor i escalfem una mica la trufa cuita que ja tenim feta.
- Les planxes les tallarem per la meitat i traurem les cantonades.
- Com sempre, prepararem el sucre bany amb un 80% d’almívar i un 20% de brandi.
- Comencem amb la primera planxa. Aquesta planxa serà doble, és a dir, que no la tallarem. Imagineu-vos que seran les tapes del llibre. La banyarem amb sucre bany, però no massa, ja que ens interessa que la capa inferior tingui més rigidesa.
- Escudillem la trufa cuita per sobre procurant escampar-la de la forma més homogènia possible.
- En aquesta primera capa, com que és el doble de gran…només hi posarem trufa a la meitat. Més endavant veureu perquè. Si cal, us ho mireu amb perspectiva, però és important no tenir més quantitat aquí que allà.
Pastís de Sant Jordi
Seguim cuinant
- Ara, hi posem una segona capa de planxa… a l’inrevés. I la banyem, ara sí, amb una mica més de gràcia. Tornem a repartir una capa de trufa cuita.
- I tornem a fer el mateix… amb una tercera capa. Utilitzeu sempre una paletina. Al principi se us farà estrany, però amb el temps us adonareu que és la millor eina.
- Una capa més… i anivellem. Banyem i fem la última capa… Podeu fer les capes que vulgueu, encara que normalment són 3 o 4.
- Agafarem la primera planxa…. i amb la meitat que teníem pendent… tancarem el nostre llibre. Tornem a banyar.
- Retallarem les tres cantonades per a fer més visibles les capes (o fulles) del llibre. Per dalt i pel costat.
- Ara, treballarem una mica la gema pastissera i cobrim el nostre pastís amb una fina capa.
- Prepareu la gelatina de poma per pintar-lo. Que vagi perdent calor.
- Ara cremarem la gema li aportarà un sabor exquisit al pastís. Poseu a escalfar la pala de cremar… i tireu un pluja de sucre per sobre del pastís.
- La pala ha de lliscar suaument per la superfície del pastís i ha d’estar ben calenta.
- Immediatament després de cremar-lo, i amb el sucre cremat encara calent, hem de pintar-lo amb la gelatina de poma.
- Ara, ja el podeu col·locar sobre un cartró i blonda. Utilitzeu la paletina.
- I com que m’ha sobrat una mica de fondant vermell doncs he pensat de fer les quatre barres amb fondant. La idea inicial era fer-les amb gelatina de poma i colorant vermell, que queda molt bé.
- Decorem com més ens agradi.
Font: La Cuina de Sempre
Si ets productor, botiga o restaurant i et vols anunciar al Gourmet Català, clica aquí!