
Romesco per acompanyar els calçots
El mes de febrer és un mes de temporada alta en la celebració de calçotades. I com tots sabem, els calçots són la base d’aquesta trobada social culinària arreu de Catalunya, però especialment a la província de Tarragona.
El calçot deu el seu nom a la manera especial de cultivar la ceba. Per allargar-la es calça amb terra, és a dir, s’afegeix terra a la seva base perquè la ceba s’hagi d’estirar a la recerca de la llum. Aquest procés es sol repetir de dues a tres vegades durant el seu cultiu fins a aconseguir la tija blanca prou llarga.
Se solen menjar rostits i estan boníssims amb salsa romesco que s’elabora amb tomàquets, nyores, alls, pa, oli, ametlles i avellanes torrades i mòltes.
5 recomanacions d’on fer calçotades:
1. Cal Ganxo a Masmolets, Valls
Una antiga casa pairal, perfectament restaurada, és el local d’un dels pioners a incorporar la calçotada a la seva carta habitual. Un espai interior que ens transporta al passat entre parets i arcs de pedra. Aquí podrem gaudir de la clàssica calçotada elaborada de forma tradicional, a més, pots comprar la seva salsa de calçots envasada i llesta per consumir.
2. Restaurant El Vinyet, Vila-rodona
La calçotada més íntima. Així podríem definir la calçotada al Restaurant el Vinyet, un petit restaurant que no admet grups de més de 25 persones. El lloc és l´establiment ideal per gaudir d´una calçotada en parella o amb un petit grup. A més, pots fer una calçotada a la carta, tenint com a primer plat els calçots i un segon a la teva elecció.
3. Masia del Pla, El Pla de Santa Maria
Un clàssic de la zona tarragonina per fer la calçotada. Localitzat als afores del poble, és un antic restaurant de carretera reconvertit en un emblemàtic local per gaudir de la festa dels calçots. Disposen de diferents salons i poden albergar grans esdeveniments com casaments o banquets. I compten amb el menú calçotada vegetariana, on substitueixen la graellada per altres plats aptes per a vegetarians.
4. Restaurant Can Cortada, Barcelona
Dels molts espais on aixecar el braç per emportar-se a la boca la ceba dolça a Barcelona, us recomanem el restaurant Can Cortad, una antiga masia catalana declarada Patrimoni Artístic de Barcelona i localitzada a Horta-Guinardó, en ple parc natural de Collserola.
5. Restaurant La Foixarda, Barcelona
La Foixarda, situada a la muntanya de Montjuïc, a prop del MNAC, és el restaurant braseria de l’Escola Municipal d’Hípica. En aquest espai que us farà oblidar que esteu al bell mig de Barcelona us serviran cuina mediterrània, graellades argentines, i, quan és època, calçotades. És un bon lloc per anar amb la família o els amics i gaudir d’un àpat al ‘camp’ sense sortir de la ciutat.
Gaudiu molt de la temporada de calçots ja que, a banda d’estar boníssims, resulten un pla immillorable per a celebrar-ho en família o amb amics!