ELS 6 PARANYS DELS FALSOS ECOLÒGICS

La “moda” dels productes ecològics està generant un oportunisme creixent en el sector de l’alimentació i la cosmética. Moltes marques volen ser abanderades del terme saludable com a reclam publicitari i juguen a confondre el consumidor amb diferents estratègies presents en etiquetes, anuncis i botigues.

 

1- ÚS DE PARAULES NO REGULADES

Natural, enriquit, artesà, sa, miraculós, tradicional, casolà, 0%, light, de proximitat, no vol dir ecològic. De fet, cap d’aquests termes està validat per cap marc legal, a diferència d’ecològic (o eco), biològic(o bio) o orgànic.

 

2- ÚS FRAUDULENT DEL TERME ECO

Alguns productors o botiguers, potser per desconeixement de la certificació oficial, o potser per oportunisme, inclouen la paraula eco en les seves comunicacions malgrat no tenir cap certificació oficial. S’utilitza com a  reclam publicitari, perquè “el logo de la fulla queda bé”.

 

3- PRODUCTES AMB UN INGREDIENT ECO

Aquest parany es fa servir especialment en el món de la cosmètica. Una crema facial amb “calèndula ecològica”, amb “civada de cultiu ecològic” o amb “àloe bio” no es pot considerar un cosmètic ecològic si no té certificació, perquè, probablement, barrejarà aquest ingredient bio amb altres de no permesos.

 

4- CARTES DE RESTAURANTS AMB ALIMENTS QUE SÓN ECO I D’ALTRES QUE NO HO SÓN

Aquesta és la versió en el món de la restauració del punt anterior. Si només la minoria dels proveïdors d’un restaurant fan producció ecològica, no podem considerar eco tot l’establiment.

 

5- UN ÚNIC PASSADÍS PER ALS PRODUCTES “ECO”

Aquesta tendència us la trobareu sovint a molts supermercats que retolen un passadís amb el terme eco i hi barregen productes ecològics, productes gluten freelight, sense lactosa o de dietètica convencional. Tocarà llegir les etiquetes amb deteniment.

 

6- 0% PARABENS, 0% ADDITIUS ARTIFICIALS, 0% SUCRES AFEGITS…

D’acord, aquest xampú o aquest desodorant no conté parabens, però… conté silicones? Alumini? Conté altres derivats del petroli tan comuns en productes cosmètics? Moltes etiquetes destaquen la manca d’un ingredient o d’un altre a conveniència, però no destaquen quins altres de no permesos en la producció eco contenen.

Tot i això, també és cert que algunes produccions petites a la pràctica fan eco i no tenen la certificació oficial. Per aquesta raó, és important establir relacions de confiança amb els productors i fer que aquests ens puguin garantir l’origen i el tipus de producción. Cal saber tot el que comprem i consumim, i no caure en els paranys dels productes ecològics.

Paranys dels productes ecològics

Paranys dels productes ecològics