El sèsam és una llavor originària de l’Índia i Àfrica, que antigament era utilitzat pel seu alt contingut en oli. En podem trobar en les receptes de molts plats tradicionals de moltes cultures diverses, i és considerat un superaliment per les seves propietats nutricionals.
- Es pot comprar de moltes maneres: cru (blanc o negre), torrat, en pasta (tahina), fet oli o mesclat amb sal (sal de sèsam) o amb mel (halva).
- Conté un 50% de greix.
- Conté moltes proteïnes i aminoàcids que, barrejats amb altres aliments, aporten molts beneficis a l’organisme.
- Ajuda a combatre malalties cardiovasculars i aporta hidrats de carboni, vitamines, àcids omega-3, omega-6 i minerals (sobretot calci).
- La llavor la podeu fer servir tal qual o torrada.
- L’oli de sèsam es pot fer servir cru o per cuinar (però es crema ràpid i s’ha d’anar amb compte).
- El sèsam i el seu oli s’enrancien ràpidament. És millor adquirir-lo en petites porcions.
- També es pot fer servir en moltes receptes dolces (sobretot el sèsam negre).
- Podeu fer servir les llavors senceres o convertides en pols.