pac ajudes

La PAC econòmica

Com tots sabem i hem informat en moltes ocasions des de El Gourmet Català, la PAC és una organització agrícola que es preocupa per l’efectivitat i la integritat de la qualitat de les collites i produccions a nivell europeu. D’aquesta manera, una de les formes que l’organització té d’assegurar-se que això sigui possible, és donar subvencions i ajudes econòmiques als governs integrants de la Unió Europea.

Tot això amb l’únic objectiu que aquestes ajudes siguin destinades exclusivament a aquells aspectes que més necessiti cada país integrant, cosa que en la gran majoria d’ocasions acostuma anar cap als agricultors que més problemes hagin tingut durant aquell any corresponent en les seves produccions i collites.

Reparticions d’Espanya

L’Estat espanyol, lògicament com a país integrant, és un dels Estats que rep subvencions econòmiques per part de la PAC, per a que aquestes siguin destinades per a fins agrícoles. Dins d’aquestes ajudes, hi ha un part que Espanya té l’obligació de destinar-la a les Comunitats Autònomes de l’Estat, fet que teòricament es reparteixen segons les necessitats que tingui cadascuna (tot i que moltes d’elles s’han queixat que no reben les suficients).

El cas és que en els últims mesos hi ha hagut noves queixes per part d’algunes CCAA (entre elles Catalunya), que reclamen que les ajudes que els hi són destinades, puguin ser gestionanes per les pròpies comunitats, és a dir, que les quantitats que els hi pertoquin puguin gestionar-les i administrar-les cap als aspectes que cada comunitat cregui que són més conveninents d’ajudar.

La lògica ha d’estar present

Vist des d’un punt de vista neutral, sembla coherent dins de la racionalitat, que cada Comunitat Autònoma tingui més coneixement -respecte l’Estat espanyol- sobre quines són les zones i aspectes que s’han de cobrir i solucionar amb més urgència i preferència, amb la qual cosa fins ara el govern espanyol és el que gestiona i envia dins de les comunitats les ajudes, segons les preferències, interessos o creences que ells tinguin.

És per això que des dels inicis d’aquesta setmana, algunes Comunitats Autònomes ja han fet un comunicat de manera oficialexpressant la seva opinió i malestar amb aquest assumpte, al nou govern de Pedro Sánchez, esperant així que els pròxims dies ja es pugui trobar una solució satisfactòria per totes les parts, especialment les que estiguin afectades.