El comí és una espècia utilitzada en moltes cuines al voltant del món, sobretot a la cuina índia i mexicana. Té un sabor picant i s’obté a partir de la fruita seca de la planta Cuminum cyminum, una herba de la família Apiaceae. Quant al seu ús gastronòmic, es pot usar tant en pols com directament la llavor sencera, agregant-se a salses, guisats, carns, peixos, sopes i brous. També es pot veure aromatitzant pans, formatges i tota mena de productes lactis.
El sabor característic del comí i la seva forta i dolça olor prové de l’alt contingut d’olis. S’associa principalment amb la cuina índia, pot ser present al curri i amb altres cuines exòtiques (nordafricana, mexicana) encara que el seu ús està molt estès a Espanya, especialment a la cuina del sud-est de la península ibèrica; i als territoris alemanys.
A la cuina del nord d’Europa, les llavors s’utilitzen en molles de pa, sopes de llegums, farcits de carn com mandonguilles i productes fornejats. A més, també està molt estès en la preparació de licors: el conegut licor alemany Kummel s’obté de la destil·lació. A la cuina d’Europa de l’Est, però, la trobem principalment a la recepta de gulash.
El comí es pot trobar en alguns formatges holandesos, com el formatge Leyden, i alguns Vall d’Aosta i en alguns tipus de pa casolà francès. També s’usa comunament a la cuina tradicional brasilera. A la medicina herbal, el comí es classifica com a estimulant, carminatiu i antimicrobià. El comí també és un component important del xile en pols, i es troba a les barreges d’achiote, saltejat, garam masala, curri i baharat.
A més del seu ús culinari, el comí també té propietats medicinals. Des de l’antiguitat, s’ha utilitzat per a tractar problemes digestius, com poden ser mals de panxa, flatulències i diarrees. També s’ha demostrat que té propietats antiinflamatòries i antioxidants, la qual cosa pot ajudar a prevenir malalties cardíaques i uns certs tipus de càncer.
El comí també aporta molts beneficis per a la pell, i per això pot curar èczemes i psoriasis, així com prevenir infeccions per les seves propietats antimicrobianes.
Com es pot veure, el comí és una espècia versàtil amb un gran valor nutricional i medicinal, que es pot fer servir tant en la cuina com en la medicina tradicional. No obstant això, es recomana sempre fer-lo servir amb moderació a causa del seu alt contingut de calci i ferro.