La pastanaga és un tubercle d’un alt valor nutritiu. Destaca per l’aportació de vitamina A. En concret, la pastanaga és rica en betacarotè, un micronutrient que es transforma en l’esmentada vitamina i que té com a funcions primordials la formació dels pigments visuals de la retina el manteniment de les cèl·lules que recobreixen la pell, els ulls, la boca i els òrgans interns. Així, doncs, la vitamina A resulta beneficiosa no només per l’efecte conegut de contribuir al bon estat de la vista, sinó també per millorar l’elasticitat de la pell.
La vitamina reina de la pastanaga és la A
Altres components de la pastanaga són: vitamina B, vitamina C, calci, ferro, fòsfor i, en menor mesura, proteïnes. La quantitat de greix és imperceptible i, quant a calories, 100 grams d’aquest vegetal n’aporten unes 35.
La vitamina C es troba en una quantitat de 8 mg per cada 100 grams. Les necessitats diàries d’aquesta vitamina per als adults és, d’aproximadament, 30 mg al dia. La vitamina C té un efecte antioxidant de les cèl·lules del nostre organisme i també guareix de les infeccions.
El calci, un component molt important de la pastanaga
Respecte dels minerals, el calci en la pastanaga es troba en una proporció de 37 mg per cada 100 grams consumits. Les necessitats diàries dels adults es troben al voltant dels 500 mg. El calci és el mineral més abundant de l’organisme i és fonamental per al bon estat dels ossos. A més a més, intervé en la transmissió dels impulsos nerviosos i és necessari perquè la sang coaguli amb normalitat.
També conté ferro i fòsfor
En relació amb el ferro, aproximadament 100 grams de pastanaga equivalen a uns 2 mg de ferro. Aquest mineral forma part de l’hemoglobina i permet el transport de l’oxigen des dels pulmons fi ns a totes les cèl·lules. Les necessitats considerades diàries de ferro en el nostre organisme estan entre els 10 i els 15 mg.
Per últim, hem de parlar del fòsfor, uns 100 grams de pastanaga aporten 37 mg d’aquest mineral. El ferro el trobem, principalment, en els ossos i en les dents, en combinació amb el calci.