Al Santuari del Miracle a Solsona, un gran desconegut, hi ha quelcom més que una comunitat de monjos en un conjunt monumental religiós excepcionalment ben conservat. Construït l’any 1458 arran de l’aparició de la Mare de Déu a dos pastors, fet a qui deu el seu nom, el santuari ara ofereix allotjament en apartaments i un restaurant per a visitants.
Però a més, també acull el celler del Santuari del Miracle, que produeix vins de les vinyes del recinte gestionat pels benedictins de Montserrat. La combinació de la vida monàstica amb l’enoturisme fan d’aquest lloc un destí inspirador i ple d’experiències pels 5 sentits.
Un projecte del cel i de la terra
El celler va néixer el 2018 fruit d’un acord amb la comunitat benedictina del santuari. Ara fa 4 anys es va fer l’embotellat de les primeres ampolles de La Mènsula.
Actualment, al celler tenen cura de vinyes cada dia, les pròpies del santuari i també de d’altres vinyes a Solsona, amb el propòsit que siguin elles les que els donin la millor fruita cada verema, per l’obtenció de grans vins, partint d’una primera matèria òptima. I ho fan mitjançant cultiu ecològic i biodinàmic. A més, eviten la utilització de pesticides i insecticides que perjudiquen el medi ambient, i fent servir només tractaments preventius no invasius, amb lòbjetiu de preservar l’ecosistema i biodiversitat de les vinyes.
Quan arriba l’hora de la verema, després de sistemàtics i minuciosos controls de maduració, seleccionen només els millors raïms triats a la mateixa vinya. Cullen i treballen de forma independent cadascuna de les seves parcel·les, garantint el punt òptim de maduració de cada varietat, i ho fan manualment en caixes de 15Kg per preservar la integritat de la fruita durant el transport des de la vinya al celler. Prèviament a l’entrada al celler, baixen la temperatura del raïm en una cambra de fred per tal de poder treballar la verema en les millors condicions, evitant així oxidacions o un inici de fermentació prematur.
Ja dins el celler, només els queda respectar al màxim cada raïm, tenint en compte cada detall, intentant transportar la identitat i el caràcter de cada vinya als vins que en resultaran un cop acabada la vinificació.
Una producció selectiva
El seu repertori de vins és petit i exquisit. Elaboren el Mènsula Blanc, de les varietats Macabeu i Garnatxa blanca, un vi lleuger, tens i aromàtic, fresc i àcid; el Mènsula Rosat, un 100% Sumoll; el Mènsula Negre, fet d’Ull de llebre, Sumoll negre i Garnatxa negra, que és un vi de poc color, de cos molt prim i amb certa fragilitat.
D’altres referències són El Refetor, sorgit del Merlot i del Cabernet Franc, integrat per varietats franceses, amb un equilibri perfecte entre fruita, fusta, acidesa i volum; i El Claustre Negre, fet de 100% Merlot, que és la seva referència d’excel·lència en el perfil clàssic, a través d’un monovarietal de llarga criança que resulta súper gastronòmic.