El sector orujero ha generat 3000 llocs de treball directes i indirectes a Espanya. A més, compta amb 45 plantes extractores repartides per cinc comunitats autònomes, i 9 refineries, distribuïdes per Andalusia, Castella-la Manxa, Extremadura, Catalunya, Navarra i Múrcia.

 

Anys enrere, l’orujo estava format per la polpa, els ossos, l’aigua i una quantitat residual d’oli d’oliva. Actualment, el subproducte que s’obté s’anomena alperujo i s’obté gràcies als molins de dues fases.

Què és l’oli d’orujo d’oliva?

L’oli d’orujo és un compost derivat de l’oli d’oliva que es sotmet a diversos processos químics per a la seva producció. No obstant això, el tenir un perfil d’àcids grassos fa que sembli que s’ha extret mitjançant processos físics.Aquest tipus d’oli és més durador i estable, i té efectes beneficiosos per a l’organisme.

 

Beneficis de l’oli d’orujo d’oliva

S’ha demostrat que aquest oli, encara que sigui de menor interès gastronòmic, té molt en comú amb l’oli d’oliva verge. Té avantatges per a la salut i aporta molta energia.

– Millora el flux sanguini i prevé les molèsties en caminar segons un estudi del Centre de Recerca Biomèdica (CIBERobn)

– Conserva l’àcid oleic que és responsable de reduir els nivells de colesterol.

– Millora el nivell de sucre en sang, per la qual cosa és ideal perquè ho consumeixin els diabètics.

– Es pot utilitzar com a cosmètic ja que hidrata i nodreix la pell.

 

Encara que l’oli d’oliva extra verge sigui l’aliment essencial de la dieta mediterrània i les seves aportacions, en termes de salut, siguin inassolibles, posats a triar entre l’oli de gira-sol i el d’orujo, aquest últim és una opció molt rendible i saludable.