La carxofa és un aliment fresc, de temporada i saludable que sense dubte és una gran elecció incloure’l a la nostra dieta.

Per què és una verdura tan saludable?

  • Té menys d’1% de grassa.
  • Conté cinerine, un element que ajuda a la digestió de les grasses.
  • ÉS rica en fibra que ajuda a reduir la glucosa en sang i protegeix contra l’estrenyiment.
  • Conté flavonoides que et protegeix contra les malalties cardíaques.
  • Té fòsfor, magnesi, calci i potassi.

Es conrea a Catalunya des de fa 100 anys

Originalment procedeix de la zona del mediterrani occidental i a Espanya la van introduir els àrabs, qui ens van ensenyar el seu conreu. I a Catalunya,  des de principis del segle XX, s’ha convertit en la primera verdura conreada en el Baix Llobregat. Sobretot la trobem al Delta del riu Llobregat on la proximitat al Mediterrani i el clima suau extrema la fertilitat de la terra.

En aquesta zona s’hi conreen tres varietats de carxofa. Una d’elles és la blanca, l’altra la Bretanya i la tercera, la Benicarló.

 

Les festes de la carxofa a Catalunya

Tot i que la podem trobar tot l’any a les verduleries del nostre poble, el mes de març és el mes de la carxofa.  Per aquest motiu a principi de mes es va celebrar “El març gastronòmic” al Prat de Llobregat. Cada any durant el mes de març i meitat d’abril, els restaurant ofereixen menús entre 26€ i 42€ amb els dos productes més emblemàtics d’aquest municipi, la carxofa del Prat  i el pollastre pota blava.

Aprofita aquest mes per consumir-la de forma natural i t’aconsellem que escullis aquella que tingui més pes i tingui les rovells d’un color verd clar. Aquestes seran les més saludables.

 

Altres festes de la carxofa arreu de Catalunya:

  • Festa de la carxofa i l’arròs d’Amposta. Es un esdeveniment gastronòmic que es celebra a Amposta cada febrer reivindicant el producte de proximitat, concretament la carxofa.
  • Mes de carxofada de Sant Boi. Cada mes de març, com al Prat de Llobregat, els restaurants ofereixen menús i tapes elaborats amb aquest producte.

Us proposem 3 receptes per degustar-la.