Avui és Dijous Gras o Dijous Llarder, el dia que marca l’inici del Carnestoltes i en el que es tradició menjar truita, coca de llardons i botifarra d’ou.
El Dijous Gras marca l’inici d’una setmana que abans es destinava a atipar-se amb els àpats que estaven prohibits a partir de l’inici de la Quaresma, que és el dimecres de la setmana que ve, conegut com a Dimecres de Cendra. Antigament, per Pasqua, la tradició cristiana dictava abstinència, amb dietes sense carn ni ous.
Per compensar aquest període d’abstinència, els aliments tradicionals del Dijous Gras són la coca de llardons, la botifarra d’ou o la truita, amb ingredients com la botifarra, amb un elevat contingut de greix animal.
El Dijous Llarder és una festa que habitualment es celebrava només a l’àmbit familiar, però que en algunes poblacions també ha donat lloc a celebracions populars a l’aire lliure, com les que es fan el cap de setmana de Carnaval en molts dels barris de Barcelona.
El guanyador de la seva elaboració
Aquest calòric aliment compta amb seu corresponent Concurs de la Botifarra d’Ou Artesà, que organitza la Fundació Oficis de la Carn i la Confraria del Gras i el Magre, i que aquest any va celebrar la seva 8a edició. El guanyador d’aquesta edició del concurs a la millor botifarra d’ou tradicional ha estat Xevi Codina, de la Carnisseria Cansaladeria Codina, de Taradell.
En un concurs al qual s’han presentat 42 botifarres d’ou, el jurat, compost per mestres xarcuters, ha valorat els productes pel seu aspecte extern i intern, la textura, les qualitats organolèptiques i de qualitat, a més del gust i l’aroma.
D’altra banda, el concurs també premia la millor Botifarra d’Ou Singular, que en aquest cas ha guanyat la Xarcuteria Hernando de Barcelona, amb una botifarra d’ou de kimchi, la col fermentada coreana. A la categoria del Farcit de Carnaval, el guanyador és Valentí Fàbregas Xarcuters de Barcelona.