El bar Pinotxo de la Boqueria de Barcelona ahir no va pujar les persianes. El llegendari establiment famós per la seva cuina de mercat i pel seu mític propietari, Joan Bayén, ha tancat.
Ahir era el primer dia, havent finalitzat la primera fase de remodelació del paviment de la Boqueria, que el bar Pinotxo podia reobrir les portes després d’un mes tancat. No obstant, l’establiment va mantenir el dilluns les seves persianes abaixades.
Fonts del mercat apunten que el motiu del tancament recau en unes disputes familiars entre Juanito, com es conegut entre els amics, i els seus nebots, que eren els qui gestionaven últimament el bar. Però sobtadament, el bar Pinotxo ha passat a mans d’un altre propietari de parades al mercat.
Disputes que l’han avocat al traspàs
Les mateixes fonts indiquen que en els darrers temps s’han produït una sèrie de desacords sobre la gestió, titularitat i explotació del bar Pinotxo entre els nebots de la família i Joan Bayen, provocant desavinences familiars que han acabat empenyent a Bayen a traspassar-se el bar d’una forma inesperada. Mentre el Juanito volia estar al peu del canó darrere de la seva barra, els nebots consideraven que a la seva avançada edat de 88 anys ja tocava de retirar-se.
Des de la Junta de comerciants del mercat s’ha demanat al nou propietari que mantingui l’essència de l’històric local i la mateixa oferta gastronòmica de cuina catalana i de mercat, peticions en la que el nou titular s’hi ha avingut.
El que sí que sembla que canviarà és el nom del bar, que passaria a dir-se Juanito i també s’ampliaria l’horari des de l’inici d’obertura del mercat a primera hora per als paradistes fins al seu tancament, és a dir, de 6 del matí a les 20.30h del vespre.
Anima mater del bar Pinotxo durant 80 anys
El Juanito és un personatge imprescindible del mercat de la Boqueria, ja que forma part de la història del mercat. És molt estimat per tothom per la seva simpatia i tracte proper a l’hora de servir els platets i els cafès. Va néixer al barri del Raval de Barcelona el 1934, i va començar a treballar darrere de la barra del bar Pinotxo amb la seva mare Catalina fa gairebé vuitanta anys.
Als inicis del bar, la mare preparava entrepans i cafès, però mica en mica, el Juanito introduir plats tradicionals de la cuina catalana com el capipota, els cigrons amb botifarra negra o els calamarsons amb mongetes i va rebre el Premi Ciutat de Barcelona de Gastronomia el 2015.
Fins fa poc, el passat mes de desembre en que va deixar de venir al seu establiment, el Juanito obria el bar cada dia puntualment a les 6 del matí, i així podia rebre els amics paradistes fent el cafè a diari abans d’obrir el mercat. Sempre deia que mai estava cansat –era afeccionat a córrer i havia fet un munt de maratons- i no podia parar de treballar.