cereals

Els primers preus majoristes del cereal, han baixat considerablement degut a l’activitat del mercat dins del sector. El cas és que els preus que s’estan pagant directament als agricultors, han baixat generalment, ja que s’ha devaluat el valor del cereal a excepció del blat.

La principal causa es deu al moviment del mercat europeu, on els preus han baixat i conseqüentment ha afectat als preus generals de l’Estat i de Catalunya. No se sap exactament el perquè d’aquesta baixada de preus, però el cas pot ser que el mercat local s’hagi deixat influenciar per l’europeu, que la falta de cereal en alguns llocs concrets i potencials ha provocat una inflació dels preus.

Pel contrari, el preu del blat de moro ha pujat amb la conseqüència de l’evolució del cereal en el mercat, a causa de la nova demanda que ha suposat degut a la baixada del preus dels cereals. A primera instància podria semblar que aquesta baixada de preus, augmentarien les vendes del producte, però el cas és que precisament per la seva baixa demanda que ha tingut, ha sigut la principal raó per la qual els preus han baixat d’aquesta manera tan considerable.

En el sector agrícola, les borses com la de Paris o Londres tenen molt de ressó i poder en els demés mercats de la Unió Europea. Amdós han coincidit en aquests preus dels cereals, per això no és gens extrany que aquest moviment i activitat del mercat s’hagi reflectit en el nostre mercat d’agricultura territorial. A més cal dir que en algunes ocasions, els mercats que es desvinulen o tenen comportaments diferents dels mercats potencials, acostument a tenir devaluacions que els acaben afectant pròpiament, per això potser les distincions de mercats més locals, no sempre són satisfactòries i positives.

De totes maneres, la baixada de preus no sempre comporta a que les vendes siguins més elevades, ja que de vegades quan els preus són tan extremadament baixos, el valor del producte pot patir una baixada del seu valor, amb la qual cosa conseqüentment, comporta a la seva baixada de vendes.

Sembla que de moment és el que està passant amb el cereal, que per aquesta mateixa raó, els preus del blat (el bé substitutiu) ha augmentat la seva demanda. Així doncs, amb aquest augment de vendes, els venedors i productors del blat, s’han permés el luxe de poder pujar els seus preus, amb la qual cosa alhora se li ha donat un valor més potencial i incrementat del propi producte.