Quantes vegades ens ha passat estar davant la prestatgeria dels vins del supermercat i recórrer el passadís de banda a banda, sense saber quin vi escollir. Hi haurà qui sigui fidel a una Denominació d’Origen o un celler concret però d’altres, van canviant i provant segons els que li ofereix el botiguer. Ara bé, un estudi elaborat per les denominacions d’origen catalanes ens diu que a Catalunya, trigarem més o menys en fer la compra però els consumidors sabem com elegir el vi.
Per escollir un vi, ens fixem en la varietat del raïm i l’any de producció
Davant la gran oferta d’ampolles de vi a les que tenim accés, segurament et preguntaràs com decidir-te per una i no una altra. Quina serà la que més m’agradarà? Quina s’ajusta més al que necessito?
Bé, les DO catalanes han preguntat als consumidors com ho fan per decidir-se per un vi quan van a comprar. Les respostes que més es repeteixen és tenir en compte la varietat del raïm i l’anyada. També s’hi afegeix com a criteri de selecció pels més joves, el preu de l’ampolla. A més a més, els resultats posen de relleu com ens fixem en si el producte és de proximitat i inclòs, a quina denominació d’origen pertany.
Recordem que a Catalunya existeixen 11 DO i són: DO Alella, DO Catalunya, DO Conca de Barberà, DO Costers de Segre, DO Empordà, DO Montsant, DO Penedès, DO Pla de Bages, DOQ Priorat, DO Tarragona i DO Terra Alta
En un tast a cegues, escollim el vi amb DO
Per seguir coneixent els hàbits de compra i gustos dels catalans, les DO van realitzar una segona prova. A les persones entrevistades, se’ls va demanar que fessin un tast de vins a cegues. Per una banda provaven un vi català amb DO i per l’altra, un sense DO.
El resultat de la prova va ser molt revelador. Gaire bé tothom va escollir el vi amb DO, tant si es tracta del blanc com el negre.