L’elevat contingut en aigua és una de les característiques principals de les bledes, un vegetal que, com a conseqüència d’aquest fet, té un escàs poder energètic. Una altra de les conseqüències és el fet que les bledes tenen un alt efecte diürètic, per la qual cosa és molt recomanable per a la depuració de l’organisme, una acció que es complementa gràcies a la quantitat de fibra que conté la bleda. Per tot plegat, aquest vegetal, resulta indicat per seguir una dieta sana i equilibrada.
Les bledes són un gran aliat contra l’anèmia
La bleda destaca per l’alta quantitat en Vitamina A i, en menor mesura, també conté vitamina C. La vitamina A és especialment important en la formació i en el manteniment de les dents sanes. Coneguda també amb el nom de retinol, té un paper fonamental en el bon funcionament de la retina.
En relació amb els minerals, cal parlar, especialment, del potassi, el ferro, el calci, el magnesi i el iode. Els minerals són imprescindibles per al manteniment del bon estat muscular, del sistema nerviós i de l’estructura òssia. Específicament, pel contingut en ferro, la bleda té una acció antianèmica.
Cal apuntar que la bleda, per 100 grams consumits, cobreix el 25% de les necessitats diàries de potassi; el 30% de calci, la meitat de ferro i pràcticament la meitat de magnesi. Aporta entre 15 i 20 calories, amb un percentatge gairebé imperceptible de greixos.
En la cocció de la bleda cal vigilar no posar-li massa sal ja que li potenciaria molt el sabor
A nivell culinari, cal anar amb molt de compte amb la sal que hi posem a l’hora de coure. A banda que cal vigilar sempre amb el consum de sal, a causa de la retenció de líquids, la bleda, igual que passa amb els espinacs, tendeix a accentuar un gust fort i intens si les coem amb més sal del que cal.
Quan les anem a comprar, mirarem de triar-les que no siguin gaire grans, també fermes i sense taques. Cal apuntar que es fan malbé de seguida i que no s’han de guardar durant gaire dies a la nevera.