Un plat amb el sabor de la terra
Ingredients per a la recepta (4 persones)
- 400 g d’arròs
- 1 ceba tendra
- 40 g de ceps deshidratats de Cap d’Urdet/La Botiga Gurmet
- 1 gotet de llet
- 1 copeta de vi blanc sec
- 3/4 l de brou de pollastre
- 100 g de parmesà en pols
- oli d’oliva verge extra
- mantega
- sal i pebre
- oli de tòfona blanca de Cap d’Urdet/La Botiga Gurmet
- una branca de julivert per decorar
Elaboració de la recepta
- Abans de començar, deixem rehidratar els ceps en un bol amb una mica de llet, com a mínim durant 20 minuts.
- Posem el brou en un cossi al foc perquè estigui ben calent, però sense arribar a bullir.
- Seguidament, piquem la ceba i la sofregim en una paella amb un raig d’oli d’oliva a foc baix, fins que estigui transparent i toveta, però procurant que no agafi massa color.
- Hi afegim els ceps escorreguts i l’arròs. Jo, en aquest cas, he fet servir un arròs bomba que vaig comprar a la fira medieval de Pals. Però el més idoni per a un bon risotto seria un arròs arbori o un carnaroli, que tenen més midó i absorbeixen més els sabors.
- Deixem coure un parell de minuts tot remenant amb una cullera de fusta i hi afegim la copa de vi blanc. Jo he fet servir un Riesling Sumarroca que és el que hem begut després per dinar. La idea és que el vi que fem servir per cuinar l’arròs sigui d’una mínima qualitat.
- Quan el vi s’hagi evaporat, hi anem incorporant el brou mica en mica, deixant que l’arròs es begui tot el suc abans d’afegir-n’hi un altre cullerot. En lloc de brou de pollastre (jo he fet servir un brick de Gallina Blanca) podeu emprar un brou vegetal. Hi podeu incorporar també la llet on heu rehidratat els ceps.
- Depenent de l’arròs que empreu i de la temperatura de cocció, necessitareu més o menys brou. Si cal, afegiu-ne més del que s’indica al ingredients. La quantitat de brou sempre és orientativa.
- Quan l’arròs estigui al punt, retireu del foc, hi afegiu una nou de mantega, un rajolí d’oli de tòfona i empolvoreu amb el parmesà. Remeneu una mica amb suavitat, deixeu reposar dos minuts i ja podeu emplatar.
- Decoreu amb una branqueta de julivert i serviu ben calent i al moment.
Maridatge
Podeu acompanyar aquest plat amb un Josep Foraster Trepat del Celler Mas Foraster, un vi color robí i ribet violaci, amb intens aroma a fruites del bosc, pebre blanc i lleuger fons amb notes de fruits secs. També hi trobem un conjunt de notes balsàmiques i minerals. En boca ens sorprèn per la seva delicadesa, elegància i amplitud. El vi se’ns mostra molt expressiu,amb gran pes de fruita, mineral i molt persistent.
Recepta extreta de: https://taulabernat.blogspot.com.es/2012/04/arros-cremos-de-ceps-i-oli-de-tofona.html