Els catalans som uns bons productors i consumidors de formatge. Fins a setze varietats pròpies s’elaboren amb regularitat dins del territori català. Però l’Urgèlia és l’únic de Catalunya reconegut amb la Denominació d’Origen Protegida (D.O.P. Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya), gràcies a la seva alta qualitat, garantia d’origen i llarga tradició.
És un formatge de pasta premsada semicurat que elabora la cooperativa Cadí amb llet fresca de vaca pasteuritzada, recollida diàriament als ramaders del Pirineu, zona de gran riquesa natural i de pastures verdes i fresques. Fundada l’any 1915 a la Seu d’Urgell, la cooperativa juga des dels seus inicis un paper fonamental en l’arrelament i la vertebració de la població al Pirineu.
De color marfil, amb forats ben repartits i dimensions irregulars, resulta un formatge de textura tendra i cremosa, i de gust suau i equilibrat. La seva maduració tradicional afavoreix que es desenvolupin aromes amb notes de fruits secs torrats i bolets.
El procés d’elaboració de la cooperativa confereix als seus productes unes propietats organolèptiques úniques i molt apreciades.
Guardonat com el millor de llet de vaca
El formatge Urgèlia va ser guardonat en la categoria d’or en l’edició 2020 Sofi Awards, com el millor formatge de llet de vaca. Aquest concurs, organitzat per la Specialty Food Association, se celebra anualment als Estats Units, que és el primer productor mundial de formatges. En la convocatòria en la que van guardonar el deliciós formatge català hi van participar prop de 2.000 productes d’especialitat de tot el món.
Versàtil i saborós en la cuina
El seu singular sabor afruitat el converteix en un formatge òptim per a l’elaboració d’una gran quantitat de plats: cremes de verdures, canelons, tartiflette, pizza, suflés, pasta, gratinats amb patata i bolets, ous escaldats, arrossos, coques salades, flam i macedònies per a citar-ne alguns.