Ruralitzem proposa localitzar d’una manera ràpida i fàcil, els projectes alimentaris de Barcelona i l’Hospitalet. A través del web Ruralitzem.cat, presenten horts urbans, horts rurals, productors, elaboradors, botigues, entitats i espais de consum que treballen a l’entorn de l’agroecologia. Directament des del mapa es pot accedir a l’adreça d’aquests projectes i als seus webs.
La web s’ha creat des d’una xarxa de projectes ubicats als peus de la solana de Collserola compromesa amb la construcció de sobirania alimentària als barris ubicats a la zona. Reivindiquen nous espais agroecològics que recollits en aquest mapa, però també la preservació dels ja existents, blindant els horts urbans cedits o ocupats. Aposten pels circuits curts i un cinturó agrari metropolità que faci realitat el km 0.
Sota el seu paraigües, acullen projectes com horts urbans, espai de consum, centres de compostatge, espais de cultura i diverses iniciatives vinculades amb la sostenibilitat.
A Ruralitzem creuen en la necessitat d’un canvi radical a l’alçada de l’emergència climàtica, ja que els sistemes de producció agroecològics són la clau de la captura de carboni a gran escala. Consideren que calen més menjadors escolars ecològics, més mercats de pagès, més maneres d’accedir a un producte ecològic realment popular.
Manifest per l’aprofitament alimentari
A més, han creat un manifest per reivindicar una aliança rural-urbana que aconsegueixi que un percentatge significatiu dels aliments que es consumeixen a la ciutat provinguin d’un sector primari català de petita-mitjana escala i ecològic. I diuen que per assolir canvis reals estructurals, actors claus com l’Institut Municipal de Mercats, Mercabarna, i els sectors del comerç, la restauració i el turisme, han de ser part d’una estratègia alimentària agroecològica coordinada.
I també defensen que són necessàries menys lleis i ordenances municipals que dificulten la venta directa o la ramaderia urbana. Volen bancs de llavors públics o supermercats cooperatius.