pages

Va unir de Pagesos, JARC-COAG, Asaja Lleida i la Plataforma en defensa del sector de la fruita van cridar aquest dijous als productors a manifestar-se aquest divendres a les 10 del matí enfront dels supermercats Lidl i Aldi situats en la LL-11, ajunto el cementiri de la ciutat per denunciar el “abús indiscriminat” de l’oligopoli de la gran distribució per fer baixar els preus de la fruita d’os fins a uns nivells que estan “arruïnant a la payesía”.

Aquestes organitzacions denuncien a les cadenes alemanyes Lidl, Aldi i també a Tesco de ser les que més dany estan fent al sector amb la seva particular “guerra de preus a la baixa”. Així mateix, es van queixar de “la inacció per part del departament d’Agricultura i de la seva consellera, Meritxell Serret”, a les seves reivindicacions.

Així mateix van criticar que l’observatori de preus de la fruita dolça no funciona. El responsable de fruita dolça de UP, Xavier Gorgues, va denunciar que als agricultors se’ls està pagant per la seva fruita entre 15 i 25 cèntims per quilo, quan costa produir-la entre 30 i 35 produir-la mentre que el consumidor la compra a més d’un euro i mitjà en els lineals.

Des de JARC-COAG, David Broda, va manifestar que “el primer que hauria de fer l’administració és posar facilitats i no traves”, per exemple, a l’hora d’establir mesures com la collita en verd o no cull que l’organització propugna, per restar quilos al mercat.

Per la seva banda, Pere Roqué, president de Asaja Lleida, va demanar que el departament estudiï línies d’ajudes directes al sector de la fruita ja que va qualificar de “negligent” deixar a l’estacada els agricultors que s’estan quedant sense estalvis.

Jonathan Sanjuán, de la Plataforma en defensa del sector de la fruita, va remarcar que ha d’haver-hi unitat d’acció de tots els payeses contra l’abús de les cadenes de distribució.