Llet Nostra, Mel Muria, Infrusec i Masachs sumen l’experiència i la qualitat de les seves produccions per a posar en valor la tradició gastronòmica catalana i els productes de proximitat amb ‘Els Músics’, un projecte cooperatiu per a potenciar la producció pròpia. L’acord uneix el món lleter, l’apícola i el de la fruita seca de Catalunya, que suma més de 490 productors agroalimentaris.
Els Músics, un projecte cooperatiu per a potenciar la producció pròpia
Fa uns dies es va presentar un nou concepte d’economia cooperativa agrària a Perelló (Tarragona): Els Músics. Es tracta d’un innovador projecte col·laboratiu, que suma més de 490 productors agroalimentaris i que vol potenciar el creixement del sector primari català, fomentant els productes de proximitat i de qualitat, així com la tradició gastronòmica del país.
La iniciativa compta amb la participació de quatre entitats del primer sector, cooperatives i SAT: Llet Nostra, Mel Muria, Infrusec i Masachs. També s’ha comptat amb l’assessorament de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), entitat reconeguda en l’àmbit cooperatiu del sector primari català.
Per això, Els Músics es podran trobar en els seus agrotiendas repartides per tota Catalunya. També es comercialitzaran en botigues i establiments de cadenes de supermercats que aposten per la proximitat i els productes de quilòmetre zero.
Els Músics
Els Músics són una reinterpretació de les postres de músic que uneixen fruita seca, mató i mel de primera qualitat amb un alt valor nutricional i equilibrat, que convida a gaudir d’un moment de pausa per a degustar els sabors de la terra.
Els tres aliments són productes típics de la tradició culinària catalana, que forma part del sistema culinari mediterrani i la dieta mediterrània com a estil de vida, altament complementaris.
Gràcies a la seva presentació, es manté la fruita seca, mató i mel per separats. Així conserven les seves propietats organolèptiques originals fins al procés final.
La proposta és ideal per a consumir en qualsevol lloc i moment, sense renunciar a la qualitat, el sabor i la tradició i que serà apreciada pel consumidor que busca productes saludables i de proximitat.
Equilibri nutricional
Segons la Fundació Dieta Mediterrània les característiques principals d’aquests alimentis es basen en:
· Mató: la seva característica nutricional principal és el contingut de calci amb una alta taxa d’absorció i biodisponibilitat, a més de proporcionar més calci, proteïnes, magnesi, potassi, zinc i fòsfor per caloria que qualsevol altre aliment.
· Mel: composta principalment per hidrats de carboni senzills (sucres) i aigua. Aporta vitamines, especialment del grup B i vitamina C, juntament amb molts minerals, com a calci, coure, ferro, magnesi i manganès, així com fòsfor, potassi i zinc.
· Fruita seca: són aliments energèticament densos amb una àmplia gamma de vitamines, minerals i antioxidants beneficiosos per a la salut i per a la prevenció de malalties.
Un projecte sectorial
Totes els entitats participants en el projecte cooperatiu Els Músics comparteixen l’objectiu de fomentar productes de proximitat, qualitat i del sector agroalimentari català.
Llet Nostra
És la marca de llet provinent de 140 granges petites i mitjanes que col·laboren des de 2003. És líder en el mercat, comercialitza cada any més de 32 milions de litres de llet en tota Catalunya. També fa iogurts i postres amb receptes tradicionals catalanes, com la Crema Catalana o el Flam de Mató.
Mel Muria
Actualment ja és la sisena generació la que treballa en Muria amb l’objectiu de mantenir l’art artesà de l’apicultura familiar en perfecta harmonia amb l’aplicació de les noves tecnologies tant en maquinària com en la gestió empresarial.
Infrusec (L’Avellanera i Secció de Crèdit, SCCL)
Cooperativa creada en 1985, té 745 socis, 350 dels quals són productors de fruita seca i oli d’oliva verge extra del Camp de Tarragona. Comercialitza la fruita seca sota la marca Infrusec, cooperativa molt arrelada al territori i té com a objectiu valorar els productes dels seus socis agricultors destacant les seves qualitats.
Masachs
Amb més de 50 anys d’experiència, l’origen de Masachs és de tradició ramadera i productora de llet en què la seva principal especialització ha estat l’elaboració de mató.