La verema d’aquest any és de les més singulars que s’han viscut. A la pandèmia de la covid-19 se li afegeix la plaga de la míldiu en molta de la collita.
La míldiu pot reduir la collita fins un 70%
El míldiu és una malaltia (fongs) que ataca a les fulles, la tija i el raïm. És un fong que s’identifica molt ràpidament ja que produeix unes taques blanques sobretot en la fulla.
Enguany aquesta plaga afectarà la collita i a la majoria dels cellers catalans. De fet, la Consellera Delegada de Juvé & Camps, Meritxell Juvé ha declarat que el volum de raïm collit caurà gairebé un 70% en conseqüència del míldiu.
A part de la míldiu, la verema també ha quedat marcada per la covid-19
La collita del raïm es realitza durant un temps determinat. Així que no es pot començar abans ni acabar més tard. Si es fes, el raïm no estaria en optimes condicions i el vi que s’elaboraria tampoc seria el desitjat.
Per tant, durant les setmanes de verema es necessita molta mà d’obra. I en situació de pandèmia és tot un repte que han d’afrontar els cellers ja que en cas de contagi es quedarien sense treballadors i conseqüentment, sense matèria prima perquè no es podria collir el raïm a temps.
Tests PCR setmanals i campaments per aïllar els positius
Alguns cellers han dissenyat preventivament, estratègies per evitar els contagis durant la verema. Un exemple és el celler Juvé&Camps. Ells han decidit realitzar tests PCR setmanals als tots els veremadors i treballadores de l’empresa. A més, s’han dissenyat grups estables de convivència i s’ha creat un campament per aïllar els casos positius de covid.
Dels temporers al treball familiar
Altres cellers, per evitar contagis i veremar amb major seguretat, han decidit fer-ho tota la família evitant la contractació de temporers. Així doncs, aquest any hem pogut veure a les vinyes varies generacions collint el raïm.