El magnesi és un mineral imprescindible per a la nostra salut, ja que la carència d’aquest pot comportar estats d’apatia, depressió i cansament crònic.
El magnesi forma part de la naturalesa del cos humà
Aproximadament, el cos d’un adult conté entre 20 i 25 grams de magnesi. Aquest mineral forma part de l’estructura dels ossos, juntament amb el calci i el fòsfor, tot i que en menor proporció que aquests.
Les seves necessitats diàries, segons que estableix l’Organització Mundial de la Salut, són de 300 mg en el cas de nens i d’adults i de 500 mg per a embarassades i mares lactants. Un dels símptomes més notoris de l’absència de magnesi és l’astènia, que és un cansament generalitzat que pot derivar en una fatiga crònica.
El cicle menstrual i la menopausia afecta en els nivells d’aquest mineral
Els desequilibris hormonals que provoca el cicle menstrual i la situació que se’n deriva de la menopausia fa que sovint siguin les dones les que tinguin una carència més accentuada d’aquest mineral.
El magnesi és fonamental en el metabolisme d’altres minerals i, a més a més, aporta energia i manté el to muscular en bon estat.
La dieta ha d’incloure vegetals i cereals integrals per consumir la quantitat necesaria de magnesi
Una alimentació vegetal variada aporta la quantitat de magnesi que el nostre organisme necessita. El trobem, especialment, en aliments com els cereals integrals, en els fruits secs i en els llegums. Destaquem les llavors de girasol que per cada 100 grams consumits aporten 420 mil.ligrams de magnesi. Les ametlles, per exemple, aporten 252 mil.ligrams d’aquest mineral per cada 100 grams.
La xocolata és una gran portadora d’aquest mineral
Un altre dels aliments que aporta quantitats importants de magnesi és la xocolata. En concret, el cacau n’aporta 420 mil.ligrams per cada 100 grams consumits. En el cas de la xocolata amargant, l’índex d’aquest mineral seria inferior, de 292 mil.ligrams per cada 100; mentre que si parlem de xocolata dolça la xifra baixa fi ns als 106 mil.ligrams. Respecte als vegetals, els que més magnesi aporten són les bledes amb 113 mil.ligrams per cada 100; i els espinacs, amb 52 mil.ligrams. La fruita que conté més aquest mineral és el plàtan, amb 31 mil.ligrams per cada 100.