Granja Armengol podria explicar-nos com els almoràvits es van expandir per la península Ibèrica o podria parlar-nos de com l’any en què va ser adquirida per la família Armengol moria el vescomte d’Osona Ramon Folc I de Cardona víctima d’una incursió al castell de Maldà.
La compra de la masia per part de Guillem Armengol data del 1086, però la casa ja hi era d’abans. Generacions i generacions de la família s’han dedicat a cuidar els seus animals i produir els seus propis productes. Són “pagesos de tota la vida”.
Granja Armengol, pagesos i artesans de la llet mil·lenària
La seva granja va ser la segona d’Osona en produir llet, però no va ser fins al 1951 que el pare de Joan Pujol, qui actualment lidera l’empresa juntament amb la seva germana, va decidir comercialitzar la llet , “la matèria primera de la família”, a les botigues i pastisseries de la comarca.
El 2018 van facturar prop de 5 milions d’euros gràcies a les 15 botigues que tenen repartides arreu de Catalunya i a altres establiments a qui abasteix.
Amb l’experiència de desenes de generacions, i després d’estar venent quatre anys als establiments osonencs, el 1955 van obrir la primera botiga a Vic. “Anem a poc a poc”, relata a VIA Empresa Pujol, que recorda que l’empresa familiar encara va trigar més de mig segle en obrir la segona també a la capital d’Osona, farà poc més de 15 anys.
15 botigues arreu de Catalunya
A partir d’aquell moment, “cada any anàvem posant en marxa una nova botiga”, però ara la tendència ha quedat en stand by. La popularitat de la llet de soja, avena i altres productes vegetals els ha repercutit en la venda de la llet fresca de vaca, tot i que, per contra, venen més productes de cabra i d’ovella.
En les 15 botigues que tenen per tot Catalunya hi treballen entre dues i tres persones, que sumen entre 40 i 45 treballadors i que s’afegeixen a la plantilla que Granja Armengol té a la granja de Vic. Allà hi treballen unes 25 persones, tot i que no totes a jornada completa.
El gerent de l’empresa explica que amb ells també hi treballen cinc nois que vénen de Sant Tomàs, una entitat que té per objectiu millorar i facilitar la vida de les persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca.
Inserció laboral i social
“Treballem la inserció social“, relata Pujol, i explica que ells s’encarreguen, sobretot, de la feina manual i artesanal dels productes i s’estan anys treballant amb ells. I tots junts elaboren un producte de qualitat i un producte de proximitat “de la de veritat”.
A banda de les botigues, Granja Armengol també proveeix a restaurants, pastisseries, cafeteries i forns de pa i ho fan amb l’objectiu que, “encara que siguem petits, ho puguem vendre al preu que toca”.
Però no ho distribueixen a grans cadenes i no és la seva finalitat. Només porten el seu producte al Bonpreu de Vic “per proximitat” i no és prioritat anar més enllà.
Obrir i tancar el cercle
Nous cicles
La família Armengol obre i tanca el cercle de la producció i és segell de proximitat assegurada. Ells mateixos són els encarregats de produir el menjar de les vaques, que després donaran la seva llet per beure-la, fer iogurts, flams, mató o formatges, que es produiran també al costat de la granja.
Un cop tenen el producte, i a través d’una agència de transport externa, el distribueixen directament per les seves botigues. Pujol: “La nostra és com la llet d’abans, tothom la pot prendre”
Unes botigues que ara també brinden la possibilitat d’adquirir el producte a granel només portant l’envàs de casa. Així, Granja Armengol fa un pas endavant per potenciar el reciclatge i col·laborar amb la sostenibilitat venent també productes en un nou format de vidre.
Reconeixements i premis
Amb la innovació també com a motor de creixement, l’empresa familiar va decidir fer una llet “més digerible i saludable”, la llet Beta caseïna A2 que, segons explica Pujol, “és com la llet d’abans, tothom la pot prendre”.
El nou producte els va fer guanyar el cinquè premi del Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans Marc Viader a la innovació en productes alimentaris. “Sempre traiem productes nous.
Com Pep Guardiola, ens llevem molt d’hora molt d’hora i anem provant d’elaborar nous productes en família”, assenyala el gerent de l’empresa. A banda d’aquest guardó, també van rebre el 2011 el premi a la millor trajectòria empresarial de la delegació d’Osona de la Cambra de Comerç de Barcelona.
De fet, explica Pujol, la innovació va ser el que va marcar un abans i un després en l’era en què el seu pare dirigia l’empresa i l’actualitat, que va de la mà de la seva germana.
Sostenibilitat a l’estil tradicional
La sostenibilitat també és protagonista a Granja Armengol. En això també innova. A banda de la possibilitat de comprar els productes a granel, l’empresa també va treure al mercat l’ampolla de llet en envàs de vidre de 750 mil·lilitres i noves varietats de iogurts i flams amb l’objectiu de “vetllar entre tots per a un món més sostenible”.
Pujol: “Apostem perquè la gent gaudeixi del plaer de beure una llet bona i busqui productes bons i saludables”. Granja Armengol és una empresa familiar amb mil anys d’història i és una empresa que continuarà fent història.
Perquè, tot i que vagin a poc a poc i que de mica en mica s’ompli la pica, els seus productes triomfen per la qualitat, la proximitat i l’elaboració que marquen la diferència amb altres empreses. “Apostem perquè la gent gaudeixi del plaer de beure una llet bona i busqui productes bons i saludables”, assegura Pujol.
Una empresa familiar que té tot un futur per escriure i que, qui sap, pot acabar en mans d’una nova generació de la família Armengol. “Tinc tres nens, són petits encara, però abans d’anar a l’escola, el gran sempre em ve a ajudar i així ho van aprenent.
“També els agraden molt els animals, són molt de pagès”, relata el gerent de l’empresa, que afegeix una curiositat: “La meva mare encara porta els comptes de totes les botigues”. Poden acabar reunint-se tres generacions de la família al mateix temps?
El que és segur és que el seu valor familiar continuarà heretant-se de generació en generació. “El respecte per la qualitat de la matèria primera i els processos d’elaboració artesana”. Granja Armengol dixit.
Et recomanem:
La petita Itàlia en Il commendatore a Barcelona