Si hi ha un producte singular de la costa de Palamós, aquest és sens dubte les seves gambes, tant conegudes a tot Catalunya. Es pesquen mitjançant la tècnica de l’arrossegament durant tot l’any, però especialment a l’època estival, que és quan en podem trobar de més grosses i gustoses. No obstant, durant les festes de Nadal, les gambes de Palamós es converteixen en un producte gurmet demandat a les taules de llars i restaurants.
Una mica d’història…
Cap a l’any 1930 pescadors procedents del sud de Catalunya, exactament de l’Ametlla de Mar, van arribar a la costa de Palamós i van introduir l’art de l’arrossegament i amb ell, la pesca de la gamba vermella, que actualment representa entre el 40 i el 50 % de tota la facturació de la confraria de Palamós.
Una espècie entre més d’un centenar
A la Mediterrània hi conviuen més de 150 espècies diferents de gamba, però la gamba vermella o gamba rosada (Aristeus antennatus) és la més saborosa, valuosa i apreciada pels consumidors. La Costa Brava compta amb una costa de característiques úniques formada per un fons marí de canons i talussos. La gamba se situa en un calador d’ambient rocós, aigües transparents i riques en biodiversitat al llarg de tres milles cap al Cap de Sant Sebastià.
La gamba vermella viu entre els 80 i els 2.250 metres de profunditat i s’alimenten de la biodiversitat marina, principalment algues i minerals, amb un màxim d’abundància al voltant dels 700 metres. Aquestes es pesquen en diverses zones de la costa mediterrània però les Gambes de Palamós destaquen pel seu sabor, ja que aquesta és molt més dolça.
La confraria de pescadors de Palamós vetlla per a què les gambes de Palamós tinguin unes característiques que en garanteixen la seva qualitat i marca: cap dur, vermell i humit, textura ferma i cruixent, presentació neta, íntegra i sense ferides, i que tingui una conservació a una temperatura inferior a 5ºC. A més, els exemplars han de pesar per kg, segons la seva talla: mitjana: 56-70 peces, gran: 33-55 peces i la extra, entre 19 i 32 peces.