QUÈ ÉS LA DIETA MEDITERRÀNIA?
La dieta mediterrània és un model d’alimentació basat en la trilogia del blat, la vinya i l’olivera. Aquest ha estat reconegut per la comunitat científica internacional com un patró alimentari dels més saludables i equilibrats del món.
A més d’oferir una varietat de productes, permet combinar el plaer de la taula amb l’equilibri cultural i nutricional.
Nombrosos estudis diuen que aquesta dieta prevé malalties com els trastorns cardiovasculars, la diabetis o els diferents tipus de cáncer.
ESTÀ EN PERILL LA DIETA MEDITERRÀNIA?
Segons la FAO, podria estar en perill ja que que analitza l’impacte dels canvis de vida i de la globalització als països mediterranis.
El comerç mundial d’aliments i els canvis en els hàbits de vida també estan alterant el consum al Mediterrani. S’estan deixant fruites i llegums enrere, per a orientar-se més cap a la carn i els lactis.
El turisme, l’esgotament dels recursos naturals i la pèrdua dels coneixements tradicionals també contribueixen a la disminució de la diversitat genètica dels cultius.
CONSELLS PER SEGUIR AMB LA DIETA MEDITERRÀNIA:
- Fer entre tres i cinc àpats al dia.
- L’esmorzar és un àpat decisiu. cal que sigui complet, amb lactis, cereals (pa, galetes, cereals d’esmorzar…) i fruita fresca (sencera, trossejada, sucs…).
- El dinar i el sopar han de ser àpats complementaris i s’ha d’evitar la repetició d’aliments i preparacions.
- Potenciar el consum de fruites, verdures i hortalisses.
- Incloure amb més freqüència els llegums i la fruita seca.
- Prioritzar el consum de peix, i moderar el de carns.
- L’ou és una bona alternativa a la carn o el peix.
- Tenir en compte que aliments com el pa, la pasta, l’arròs i les patates són bàsics.
- Escollir, sempre que sigui possible, l’oli d’oliva.
- Prioritzar l’aigua enfront d’altres begudes.
- El consum de vi és opcional.
S’hauría de seguir la base d’aquesta dieta amb gran biodiversitat. Avui dia, mengem cada vegada menys tipus de fruites i verdures, i per tant, estem deixant de menjar aliments plens de nutrients.