Tot i que el nostre organisme tan sols necessita petites quantitats diàries de ferro, aquest mineral té una importància vital per a la nostra salut. Una de les funcions més importants és la seva relació amb l’hemoglobina, que és la proteïna que permet el transport de l’oxigen des dels pulmons fins a totes les cèl.lules.
La millor manera de consumir el ferro és introduint-lo en la dieta diària
Per tal de seguir una dieta equilibrada en relació amb aquest mineral, els experts en nutrició recomanen el consum de verdures, llegums, de carn i de peix. Els fruits secs, especialment els pistatxos, les ametlles i les avellanes, també en contenen grans quantitas. Però és un tipus d’alga, que s’anomena espirulina, la que conté més quantitat. Aproximadament 30 grams d’aquesta alga aporten 15 mg de ferro. En comparació, necessitem més de 200 grams de llenties perquè el nostre organisme obtingui els mil.ligrams recomanats d’aquest mineral diaris, que s’estableixen entre els 10 i els 15 mg.
Hi ha situacions en que l’organisme en necessita més que en una situació normal
Existeixen diverses circumstàncies en què les necessitats de l’organisme repecte del ferro augmenten. Aquest és el cas de les dones els dies de menstruació, quan es calcula que es perd entre dues i tres vegades més d’aquest mineral que normalment. Les dones en estat d’embaràs o d’alletament també tenen una despesa extra de ferro.
Els aliments d’origen vegetal són els que tenen major concentració de ferro
Habitualment, és en els aliments d’origen vegetal on hi ha una concentració superior d’aquest mineral. A més a més, diversos estudis han relacionat el fet de consumir aliments rics en vitamina C amb un millor aprofi tament del ferro.
Quan existeix una deficiència de ferro es pot donar el cas d’arribar a l’anèmia, que pot afectar tant als que mengen carn com als vegetarians. La clau, com sempre, és seguir una dieta variada i equilibrada i d’aquesta manera els nivells de ferro seran els adequats.