Si haguéssim d’englobar de manera generalitzada les cerveses, podríem classificar-les en dos grans grups: les Ale i les Lagers.
Aquests dos tipus de cerveses es diferencien per la seva aroma, el seu color i el seu sabor, originat tant pels llevats amb els quals s’obtenen, com pels seus diferents processos de fermentació.
Així, segons això, tindríem que les Lagers són de baixa fermentació (fermenten en la part baixa del contenidor i acumulen més sucre), mentre que les Ale són de fermentació alta (fermenten en la part superior juntament amb l’escuma).
Altres característiques serien:
– Lagers: són les més populars en països com Portugal, Espanya, Itàlia o França. Són cerveses elaborades amb malts clars, d’aquí el seu color, fresques, de sabor suau i escuma blanca. Són cerveses més noves, sorgides a partir del segle XV i els llevats utilitzats són els Saccharomyces Pastorianus, els quals funcionen millor a temperatures fredes.
– Ale: de color més semblant al coure i escuma daurada, la seva graduació és més alta que la de les anteriors i el seu sabor més intens, amarg i afruitat. El llevat és en aquest cas és el Saccharomyces Cerevisice. Aquestes cerveses també tenen major quantitat de llúpols.
Com mariden?
Maridar significa combinar una beguda amb un aliment tenint en compte les característiques de cadascun per a poder potenciar el seu sabor), podríem destacar aquests:
– Lagers, perfectes per a amanides, peixets fregits o calamars, patates fregides, gossets calents o hamburgueses entre altres.
– Ale: per la seva part, mariden a la perfecció amb barbacoes, patates braves i menjars picants.