Qualsevol dietista estarà d’acord que el consum de peix és molt necessari en una dieta equilibrada i saludable, ja que són una font de proteïna i baixos en calories. També aporten nutrients que són molt essencials com el iode, el seleni o el calci, així com vitamines A i D, i els àcids grassos omega-3.
Tanmateix, aquest darrer any han sorgit moltes notícies relacionades amb peixos i la gran quantitat de mercuri que porten, especialment peixos depredadors com el bacallà o la tonyina. Tant és així que, el Ministeri de Sanitat d’Espanya ha desaconsellat el consum de tonyina vermella en els menors de 10 anys, reduint el límit anterior de 3 anys, així com la recomanació d’evitar-lo durant l’embaràs i la lactància.
Tot això ha sorgit a causa d’una publicació que s’ha fet aquest any en la revista Nature. Aquesta publicació advertia que amb l’augment de la temperatura dels oceans està provocant que els nivells de metilmercuri en els peixos incrementi.
Els peixos que tenen més presència de mercuri
Els peixos grans i longeus són els que es veuen més afectats per aquest problema, ja que s’alimenten de peixos més petits que ja han estat exposats al mercuri. Aquests són:
- Peix espasa o emperador
- Tonyina vermella
- Verat
- Tauró
- Lluç de riu
Es recomana doncs, que evitin el consum d’aquests les dones embarassades o en període de lactància. També en nens menors de 10 anys, i limitar-lo entre els 10 i 14 anys a uns 120g al més. La resta de la població en pot consumir de 3 a 4 cops per setmana.
Per substituir aquests peixos, es pot menjar:
- Bacallà
- Lluç
- Sardina
- Llenguado
- Llobarro
- Orada
- Salmó atlàntic o pacífic
- Sípia
- Marisc
- …
Tant greu és el mercuri en els peixos?
Encara que deixéssim d’utilitzar en els processos de fabricació i en els productes el mercuri (tal com marca la normativa europea), i es reduís conseqüentment la seva transformació en metilmercuri, això ja està present de forma natural en l’escorça terrestre.
Tot i això, investigadors asseguren que és imprescindible menjar peix i que no és excusa per deixar de consumir-ne, ja que els beneficis pesem més que els inconvenients. Tant el peix blanc com blau aporten molts beneficis nutricionals i energètics.
Per més informació, consulteu la SAIA.
Vols més? Et recomanem aquesta notícia
No oblidis de seguir-nos a Facebook i Instagram.