A Catalunya, lluny queda l’època en què les dones no tenien poder de decisió. “Ara podem decidir ser pescadores”, manifesta rotunda la Maribel Cera, presidenta de l’Associació Catalana de Dones de la Mar, pescadora del port de Sant Carles de la Ràpita i segona patrona de la seva embarcació.
La Maribel és una de les poques pescadores en actiu al territori, i precisament per aquest motiu, una representant idònia per a representar l’entitat.
“La dona pescadora sempre ha estat present a la mar, però no se li ha donat el paper que se li ha donat a l’home”, manifesta la Maribel. Tasques com portar els papers de l’empresa, netejar les embarcacions o cosir i reparar les xarxes trencades, han estat sempre dutes a terme per les dones.
Ella aposta per donar a conèixer la feina que ha estat fent sempre la dona en aquest àmbit i encoratjar les noies més joves a estudiar i realitzar aquest ofici tradicionalment considerat masculí.
En el seu dia a dia, la pescadora practica la pesca del tresmall, de xarxes constituïdes per tres malles, la millor opció per a peixos grossos i que, a diferència de la de ras, es queda parada i atrapa tota mena de peixos i mariscos gràcies a la que són unes malles espesses.
El que més l’apassiona a la Maribel de la seva feina és quan pesquen molt de peix. “Em transmet una emoció d’alegria i felicitat que no es pot comparar en res”. Amb tot, la de pescadora és una feina molt sacrificada, ja que ha de sortir a la mar tant si plou com si fa fred.
Donar visibilitat a les treballadores del marítim
L’associació es va constituir l’any 2018 per grups d’acció pesquera de les Terres de l’Ebre i de la Costa Brava ver donar visibilitat a les dones de mar de Catalunya i fomentar la seva participació en el sector marítim. En tots els àmbits de projectes empresarials que promocionin la diversificació econòmica del sector primari, pesquer i aqüícola.
Entre els membres de l’associació hi trobem dones amb diferents tasques vinculades a l’activitat pesquera: pescadores, armadores, empleades de confraries, patrones, secretàries, i professores i alumnes de l’Escola d’Aqüicultura de Sant Carles de la Ràpita.