Durant el tercer cap de setmana del mes d’octubre, la Seu d’Urgell celebra la mil·lenària Fira de Formatges Artesans. Enguany caurà en els dies 16, 17 i 18 d’octubre.
La Fira de Formatges Artesans combinarà l’activitat presencials amb la online
Des de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Mireia Font, tinent d’alcalde i regidora de Fires i Mercats ha explicat “des de l’Àrea de Promoció Econòmica estem treballant per a poder celebrar la fira amb les mesures pertinents de seguretat, tot analitzant en cada moment la situació epidemiològica tant de la nostra regió sanitària com de la resta de regions del país, ja que és un esdeveniment que rep visitants i firaires de diferents punts geogràfics”.
També ha afegit que “enguany, malgrat viure una fira atípica, amb reducció d’espais i activitats respecte a les altres edicions a causa de la pandèmia, s’intentarà mantenir i adaptar la programació dedicada al formatge artesà del Pirineu, però reduint la resta de propostes de la fira. En el pitjor dels escenaris, tampoc es descarta anul·lar-la si així ho recomanessin les autoritats sanitàries”.
Formatge artesans dels Pirineus al món sencer
Amb la intenció d’expandir el formatge artesà, a la Fira hi participen productors de formatges catalans, aragonesos, bascos, navarresos i francesos. Pels nouvinguts s’imparteixen cursos d’iniciació al tast de formatges i pels productors, aquest esdevé un espai on intercanviar experiències.
Gastronomia, ramaderia i artesania durant la Fira de Formatges artesans
Els formatges són la columna vertebral de la Fira però no l’únic motiu per visitar-la. S’hi inclou altres espais dedicats per exemple a la ramaderia amb mostra dels bovins i equins comuns en l’Alt Urgell. També s’hi instal·la una zona d’artesania on es venen productes elaborats als Pirineus. Altres anys hi ha participats fins a 400 parades. A més, com a curiositat, l’Associació de cotxes clàssics de l’Alt Urgell hi exhibeixen els seus vehicles.