La gastronomia vegetal també ha arribat al món dels vins. Els vins vegans ja s’han convertit en una opció més a l’hora de maridar plats. Però, què vol dir que un vi sigui vegà? La principal diferència entre un vi tradicional i un vi vegà rau en el procés de clarificació.
Es tracta d’un procés a què se sotmet el vi per tal d’eliminar-ne totes les impureses i netejar-lo abans d’embotellar-lo. Es una operació que es du a terme per eliminar les restes de proteïnes, llevats i altres substàncies.
Sense ingredients d’origen animal
Un vi que tingui la certificació vegana significa que en la seva elaboració no s’han fet servir ingredients d’origen animal, encara que aquests productes no es mantenen al vi. De fet, en l’elaboració del vi tradicional es poden usar ingredients com la gelatina comestible, que se sol fabricar de cartílags animals, l’albúmina d’ou o la cola de peix, per citar-ne alguns.
Els vins vegans es clarifiquen amb ingredients com els pèsols, la patata o el blat. Encara que el clarificant més habitual d’aquest tipus de vins és la bentonita, que és un pols d’argila d’origen mineral.
Els vins vegans porten a l’etiqueta el segell vegà de la Unió Vegetariana Espanyola o UVE. Aquest segell certifica que no incluou ingredients d’origen animal.
La producció de vins vegans va augmentant per la demanda de persones que tenen aquesta alimentació i també com a filosofia de respecte al medi ambient i als animals, i en podem trobar de molt bona qualitat gairebé en totes les denominacions d’origen. A tall d’exemple, són excel·lents: Oriol Artigas El Rumbero 2021, Partida Creus Vinel·lo Blanco 2021 o el Gramona Gessamí 2022.