A Barcelona, la Fundació Formació i Treball ha obert el seu primer restaurant amb un projecte inclusiu. L’espai D’ins ofereix gastronomia inclusiva i solidària, locals completament gestionats per persones en situació de vulnerabilitat.
De fet, ja fa 10 anys que el projecte està en marxa en aquesta fundació i ha creat espais en diferents entorns de la ciutat i de l’Àrea Metropolitana. La recent inauguració de D’ins suposa el seu primer restaurant social a Barcelona, ubicat a l’edifici del Parc Tecnològic de Barcelona Activa, a Nou Barris, concretament al carrer de Marie Curie, 12.
L’escola i restaurant de l’entitat es troba a Sant Adrià del Besòs, hi ha un espai de restauració tant al Campus com a la residència de la UPC de Diagonal Besòs. Els altres tres campus on està present l’espai gastronòmic de D’ins és a la UPC de Terrassa, al campus Sant Joan de Déu – Sant Boi de Llobregat i a la residència universitària MiCampus.
“Tenim una cuina elaborada amb ingredients frescos, de temporada, de proximitat i d’aliments recuperats sempre que sigui possible, i entre la qual les persones que hi vagin sempre trobaran una opció vegetariana”, expliquen els responsables del restaurant, i a més, destaquen que tots els seus productes estan a “preus raonables” segons els preus actuals de mercat.
A tall d’exemple, el menú d’avui constava d’un primer plat a escollir entre aquestes tres propostes: amanida de pasta amb olives; blat de moro i mainosa al curri; saltat de cigrons amb botifarra negra; fideus xinesos amb verdures i soja.
Com a segon plat, es podia escollir entre calamars a l’andalusa amb bouquet d’amanida; mandonguilles guisades; xurrasco amb all i oli, tomàquet i carbassó al forn; i nuggets veggies amb amanida.
De postres, oferien flam amb nata, macedònia de fruites, brownie de xocolata.
Amb vocació social
El nou restaurant “ajudarà a la creació de 7 llocs de feina d’inserció i 2 d’estructura”, i proposa una carta “saludable i equilibrada”, apostant així per l’alimentació mediterrània.
Dels nou llocs de feina que s’han creat amb el recent creat restaurant, set estan destinats a personal provinent d’itineraris d’inserció sociolaboral amb la idea d’especialitzar a les persones perquè després puguin accedir a altres feines. “Una eina pont que a més de donar estabilitat laboral i econòmica a les persones, les prepara per posteriorment fer el salt al mercat laboral ordinari”, comenten des de la fundació.
D’ins posa de relleu que el “70% dels treballadors” que formen part del projecte gastronòmic provenen d’itineraris d’interacció social. “La creació de llocs de feina per a col·lectius vulnerables és el gran tret diferencial dels restaurants promoguts per la Fundació Formació i Treball”, expliquen des de la Fundació.
L’avantatge d’operar d’aquesta manera és que quan una persona que es trobava en aquesta posició ja ha rebut la formació suficient per fer el pas al mercat laboral ordinari, una altra persona que es troba en una situació de vulnerabilitat pot ocupar el seu lloc.