El passat diumenge, dia de Sant Josep, la històrica pastisseria Foix de la plaça de Sarrià va celebrar els seus 100 anys de funcionament. I ho va fer d’una forma ben tradicional, com la seva essència, amb una ballada de Sardanes a la Plaça de Sarrià al migdia.
La família del poeta i periodista J.V. Foix va obrir la pastisseria davant de l’església de Sant Vicenç de Sarrià a principis del 1923, quan ja feia 37 anys que funcionava la del carrer Major de Sarrià. La botiga es va inaugurar en un moment en què Sarrià i els entorns era zona d’estiueig de molts senyor rics de Barcelona amb torres de Bonanova i Pedralbes.
La pastisseria dels rics
De seguida la pastisseria de la plaça es va convertir en la de les classes benestants, que enviaven les minyones i els xofers a recollir les comandes. A més, degut a la seva ubicació tan propera a l’església, després de missa, passaven a comprar dolços i pastissos.
Ambdues pastisseries només estan separades per 270 metres i sempre han tingut els mateixos productes. Amb tot, fins als anys 70 els clients que anaven a un establiment i a l’altre, eren molt diferents. “La gent de Sarrià anava a la botiga de Major de Sarrià, i a la botiga de la plaça hi venien els senyors de les torres, de Pedralbes, del passeig de la Bonanova i de les Tres Torres” explica Jordi Madern, que fa sis dècades que està al capdavant de la pastisseria Foix.
Durant anys, diverses personalitats de l’escena catalana han estat clients o han tingut un vincle amb la pastisseria. Aquesta botiga era per als fills de la família i per això J.V. Foix hi va instal·lar el seu despatx. Segons Madern, “per aquí hi passaven en Dalí, en Miró o en Carles Riba, que el venien a veure i a discutir els articles que publicaven als diaris”. I Montserrat Caballé, abans de pujar a l’escenari acostumava a menjar 2 marrons glacé del Foix.
Essència tradicional
La pastisseria manté un aire de botiga antiga ja que tot i que es va renovar l’any 1992, molts dels mobles dels seus inicis s’han conservat, amb una talla de fusta de roure restaurada. Una tradició que també han mantingut en les especialitats que s’hi ofereixen. El mestre pastisser, l’Oriol Madern ha recuperat les receptes tradicionals i les ha actualitzat per posar-les al dia.
Un dels dolços més característics de la pastisseria són les petxines de Sarrià, unes pastes de te recobertes amb xocolata.