La història de Catalunya, el seu passat, present i futur, té olor i sabor de vi. Els vins catalans s’elaboren amb 36 varietats de raïm autoritzades, autòctones i internacionals.
Fem un repàs a les principals varietats autòctones de raïms, amb les que s’elaboren bona part dels nostres vins.
Garnatxa
És un raïm tot terreny que presenta diverses subvarietats: garnatxa blanca, garnatxa negra, garnatxa peluda, garnatxa roja i la garnatxa tintorera. S’empra en pràcticament totes les D.O. catalanes, tant en la seva varietat blanca com negra, en vins, caves i vins dolços. El garnatxa és la base dels vins de la D.O. Priorat, juntament amb el carinyena, i dels Montsant, amb bona dosi també de macabeu
Macabeu
Raïm blanc tradicional del Penedès, amb una llarga tradició històrica i una de les vuit varietats autoritzades per la D.O. Penedès per elaborar vins i escumosos. Molt compacta, aporta al vi notes florals i de fruites tropicals.
Monestrell
Sempre s’ha fet servir per a l’elaboració de vins rancis i de postres, però a més, és típic de vins negres i rosats. De mida mitjana, és un raïm cilíndric i compacte que dona lloc a vins negres de tonalitats intenses, amb un punt de sec.
Parellada
Aquest raïm és una de les varietats estrella de raïm blanc autòcton de Catalunya. Dóna lloc a vins frescos, joves, elegants, amb tocs d’acidesa i poca conservació. Juntament amb el macabeu i el xarel.lo és imprescindible per a l’elaboració de cava.
Ull de llebre
El treball vinícola amb la varietat ull de llebre es tradueix en uns vins negres de colors robí, tànnics, intensos, persistents i amb cos, amb notes de fruita vermella i negra ben madura. Al territori català es conrea principalment a la D.O. Penedès, la D.O. Conca de Barberà i la D.O. Costers del Segre.
Xarel.lo
Raïm aromàtic, equilibrat i amb textura sedosa. Comú al Penedès, a la D.O. Costers del Segre i al Camp de Tarragona, és una varietat habitual del cava que també trobem en molts vins catalans i que inclús està donant lloc a monovarietats singulars.