Aquest any ha tocat que el Dia mundial de l’Ou fos el passat 8 d’octubre. Cada any, és el segon divendres d’octubre. És conegut per ser el “superaliment” més antic en la nostra dieta pel seu valor nutricional.
Gairebé totes les varietats d’ou que consumim, siguin de l’au que siguin, tenen una composició similar a la dels ous de gallina. De mitjana, un ou de gallina té aproximadament un 57% de clara, un 32% de rovell i un 11% de closca, i aporta una gran quantitat de proteïna i greixos amb un alt contingut d’àcids grassos.
A més, l’ou és un aliment que no falta mai a les cuines arreu del món. A part de pel seu valor nutritiu, és un aliment molt versàtil que es pot consumir i cuinar de moltes maneres. Moltes preparacions també incorporen l’ou sense que aquest sigui l’element principal de la recepta, ja sigui per les seves propietats de coagulant (fa que la clara i el rovell s’espessin per l’acció de la calor), d’escumant (augmenta el seu volum al batre’s), d’emulsionant (“lliga” moltes salses), de colorant (gràcies als pigments del rovell), d’aromatitzant (qualitats organolèptiques del rovell), d’anticristalitzant (dificulta la formació de cristalls en preparacions amb grans proporcions de sucre) o d’aglutinant (uneix aliments entre sí).