El dia de Sant Esteve resulta una jornada festiva ben propícia per preparar uns canelons farcits de carn d’ànec i foie-gras. És una delícia gastronòmica amb una intensitat gustativa que deixa un bon record de la celebració nadalenca.
Ingredients dels canelons farcits:
Per a la massa dels canelons:
200 g de farina
2 ous
Una mica de salzz
Aigua
Per al farcit:
300 g de carn d’ànec desossada i picada
100 g de foie-gras
1 ceba mitjana, picada
2 grans d’all, picats
1 copa de vi ranci
1 llauna de tomàquet triturat (400 g)
Sal i pebre al gust
Oli d’oliva per sofregir
Per a la beixamel:
50 g de mantega
50 g de farina
500 ml de llet
Sal, pebre i nou moscada al gust
Per al fornejat:
Formatge ratllat (parmesà o similar)
Instruccions per elaborar els canelons:
Massa dels canelons:
En un bol, barreja la farina amb els ous i una mica de sal.
Afegeix aigua gradualment fins a obtenir una massa homogènia i lleugera.
Estén la massa en làmines fines i posa-les a bullir en aigua amb sal fins que estiguin -“al dente”. Escorre-les i reserva-les.
Farcit:
En una paella amb una mica d’oli d’oliva, sofregeix la ceba i l’all fins que estiguin translúcids.
Afegeix la carn d’ànec picada i salta fins que estigui ben daurada.
Incorpora el foie-gras tallat a trossos petits i deixa que es desfaci.
Aboca el vi ranci i deixa reduir. Després, afegeix el tomàquet triturat, sal i pebre. Cou-ho tot conjuntament, fins que la salsa s’hagi reduït i ha agafat sabor.
Beixamel:
En una cassola, s’ha de fondre la mantega i afegeix la farina per fer un roux.
A poc a poc, afegeix la llet sense deixar de remenar per evitar grumolls.
Condimenta amb sal, pebre i nou moscada al gust. Deixa que espessi fins a obtenir una beixamel cremosa.
Muntatge:
Estén les làmines de pasta i omple-les amb la barreja d’ànec i foie-gras.
Enrotlla les làmines per crear els canelons i col·loca’ls en una safata per a forn.
Cobreix els canelons amb la beixamel i espolsa formatge ratllat per sobre.
Forneja’ls fins que la part superior estigui daurada.