Licors amb més de 130 anys d’història

La fàbrica de licors de Licors Portet fou fundada el 1884 pels germans Ribera de Cal Col.lector de Conques en un local situat al costat de la font del Pou de la Pobla de Segur. Anys més tard els tres germans es casaren amb les filles de Josep Borrell i Treserra i obriren un local per la venda dels licors a l’antic carrer del Vall, conegut avui amb el nom d’Avinguda de Sant Miquel del Pui, on posteriorment hi traslladaren la fàbrica.

Corria l’any 1949 quan en Joan Portet Mir, fill de Salàs de Pallars, entrà a treballar a la fàbrica fent societat amb la família Ribera, els descendents de la qual no mostraven interès en continuar el negoci. L’any 1952, Joan Portet adquirí el negoci i uns anys més tard també l’immoble.

Foren un anys de molta activitat amb la venda dels licors a granel o a doll per tota la muntanya del Pallars, la Ribagorça i la Vall d’Aran.

S’elaboraven dos tipus de rom, cinc de conyac o brandy i quatre d’anís. També tot un seguit de licors avui desapareguts com les cremes de menta, d’ou, de cacau, de cafè, de taronja i l’estomacal.

Poc a poc s’anaren potenciant els licors embotellats i es creà la Ratafia dels Raiers, que agermana l’elaboració d’un licor d’arrels casolanes, com és a Catalunya la Ratafia, amb la tradició familiar de l’esposa d’en Joan Portet, la Pilar Boixareu, de casa Martí de la Pobla, dedicats durant generacions al món dels boscos i del transport fluvial de la fusta.

Avui són l’Àngel i el Carlos, fills de la Pilar i del Joan, qui continuen amb el negoci. Es tracta per tant d’una fàbrica familiar on s’elaboren artesanalment tot un seguit de licors tradicionals del Pirineu. Disposa de dos alambins de destil·lació (un de molt antic) per aromatitzar alcohols amb les diverses plantes així com d’una bona quantitat de bótes de fusta per envelliment.

El negoci es complementa amb una botiga situada al costat mateix de la fàbrica de licors i amb la distribució a l’engròs de vins, caves, licors, destil·lats, cafès, melmelades i altres productes “gourmet” aprofitant la tradició centenària i la implantació de l’empresa a les comarques del Pirineu Occidental de Catalunya i a la Vall d’Aran.

Productes

La RATAFIA DELS RAIERS és un licor elaborat amb la maceració de nous tendres i la destil·lació de 22 plantes aromàtiques, arrels i espècies, amb una graduació alcohòlica de 29% vol.
Continua la tradició d’aquest licor, fet durant segles a les cases de pagès de la Catalunya interior, seguint antigues receptes, guardades amb molt de zel, que es transmetien de generació en generació.
Es recomana prendre-la després de menjar, amb gel o bé freda. És també un excel·lent complement a la cuina en salses o rostits, on aporta tots els sabors i matisos de les plantes amb que s’elabora i també per elaborar postres amb fruita o pastisseria.

L’AIGUA DE NODES ARA JANÇANA DERA VAL D’ARAN, és la “ratafia aranesa”. És tracta un licor digestiu amb una graduació alcohòlica de 29% vol. i elaborat a partir de les nous tendres i altres plantes, que incorpora l’arrel de genciana la qual li dóna el seu bouquet característic, un xic amarg.

Recull la tradició dels licors casolans a la Val d’Aran, on s’elabora a les cases des de molt antic, macerant nous i plantes en aiguardent de vi o de canya.

Es recomana prendre-la després de menjar, freda de la nevera o del congelador. Es pot utilitzar en la cuina i en pastisseria. És molt recomanable fer-ne cigalons o “carajillos”.

El LICOR DE CASSIS DERA VAL és un dels licor tradicionals de la Val d’Aran fruit de la relació d’aquesta vall pirinenca amb Occitània.

Es tracta d’un licor de baixa graduació alcohòlica (16% vol.) elaborat a partir de les fruites del cassis o groselles negres (black currant).

Es recomana prendre’l com aperitiu barrejant-ne unes gotes amb vi blanc, cava o xampany. També en vas petit fred. Serveix per a elaborar salses acompanyant plats de caça o postres, especialment el gelat de bescuit o vainilla.

L’ AIGUARDENT FLOR DE NHÈU AR AROMA DE CEPS és un destil·lat de 40% vol.  fruit de la combinació entre un excel·lent aiguardent de vi i la destil·lació artesanal de ceps en el nostre alambí.

Es recomana prendre’l, després de menjar, a temperatura ambient per apreciar millor el sabor i l’aroma dels bolets.

La RATAFIA DE NOUS I POMES PORTET 1883 és una ratafia elaborada amb la maceració de les nous verdes de Casa Graus d’Aransís (Pallars Jussà) i les pomes de Casa Farré de Llesp (Alta Ribagorça) juntament amb macerats de clau, canyella i nou moscada amb un 26% d’alcohol.

Una ratafia molt suau que deixa entreveure al final del glop la dolçor de la poma, molt ben integrada en el conjunt de les altres plantes.

RATAFIA DE L’ERMITÀ DELS PIRINEUS amb recepta del segle XVIII, potser la més antiga de Catalunya.

Premis

GUARDONATS AMB 5 MEDALLES EN EL “CATAVINUM” WORLD WINE & SPIRITS COMPETITION 2015, CELEBRAT A EUSKADI.
Per primer cop una ratafia obté una Gran Medalla d’Or en un Concurs Internacional

GUARDONATS AMB 4 MEDALLES D’OR EN EL “CATAVINUM” 2014, CONCURS INTERNACIONAL PER A VINS I LICORS CELEBRAT A EUSKADI 

LA RATAFIA DELS RAIERS PREMIADA AMB LA MEDALLA D’OR AL CONCOURS MONDIAL BRUXELLES 2011 

Valoreu-nos i escriviu una ressenya

La vostra classificació per aquesta fitxa

angry
crying
sleeping
smily
cool
Navegar

La vostra revisió és recomanable que sigui de 140 caràcters llargs, com a mínim.

La vostra sol·licitud ha estat lliurada amb èxit.

building Propi o treballes aquí? Reclama ara! Reclama ara!

Reclama aquesta fitxa