fbpx
Cerca

Formatges de la Clua de Meià

Entre la Vall d’Ariet i Baldomar, a la Noguera, apareix incrustada sota el rocam i al capdamunt d’un barranc la Clua de Meià, un poblet de llarga història–se’n dona fe des de l’any 1059– que durant segles havia produït sègol, civada, patates, vi i oli i s’hi criaven vaques i ovelles. Hi podeu arribar còmodament des de Baldomar per una carretera de poc més de cinc quilòmetres. Els potents penya-segats, els boscos que conviuen amb feixes de blat i d’ordi, els voltors guardians de la vall i la dotzena de cases arrecerades a solana configuren un indret encisador.

Als anys seixanta, Clua s’havia despoblat del tot, però en la dècada dels setanta s’hi va instal·lar un grup de gent jove, alternativa i decidida. Van aixecar murs caiguts, van refer teulats malmesos i van injectar nova vida a un espai condemnat a ser enterrat sota les bardisses. No era una vida fàcil: havien de posar el peu al coll a la pròpia inexperiència agropecuària, a la manca d’infraestructures i a l’aïllament territorial. I ho van fer. Qui més els va ajudar a fer-ho van ser, justament, les cabres, unes bestioles simpàtiques i resistents com aquella gent. No va ser estrany que la indústria més destacada de la Clua actual fos –i continuï essent ara–  el formatge fet de llet crua de cabra.

La formatgeria

D’entre els vilatans de la Clua nova van sorgir emprenedors que van fer formatgedes de l’any 1979 ajudats amb la lectura de llibres que en parlaven i acomboiats amablement per molts pagesos i pageses, gent experta a fer-ne de casolans. Era i és la Formatgeria de Clua, que amb temps, esforç i encert ha aconseguit fites de prestigi importants i obtingut diversos guardons, entre els quals les medalles d’or a Alimentària 86 de Barcelona i a la Fira del formatge artesà de Lladó, a l’Empordà. Actualment,una nova generació vinculada a la primera ha entomat amb ferma embranzida el testimoni d’aquesta cursa artesanal amb voluntat de mantenir ben alt el llistó de la qualitat i el bon gust.

Els formatges

Suau de Clua

És un formatge madurat, semi curat, elaborat amb llet crua de cabra de ramat propi. Una quallada enzimàtica, de pasta semi dura, cremós i sabor suau.

Cendrat

Formatge de llet crua de cabra elaborat sobretot durant la tardor, hivern i primavera. Quallada làctica lleugerament premsada i amb cobertura de carbó vegetal.

Montsec

El Montsec té la mateixa elaboració que el Cendrat, però es diferencia en l’afinat, al qual no s’hi aplica la cobertura de carbó i se li manté el drap en que pren forma.

El Roig del Montsec

El Roig del Montsec té la mateixa elaboració que el Cendrat, però es diferencia en l’afinat, al qual se li aplica una cobertura de pebre vermell dolç fumat.

Fent-los madurar entre 60 – 120 dies. Tots tres en dos formats, el format petit, entre 300 i 350 gr i el format gran, entre 1,5 i 2kg. La cava on s’afinen, manté d’origen una entrada d’aire natural de la muntanya de Clua, aportant-li durant la seva maduració sabors i aromes que fan que el producte final tingui unes característiques organolèptiques que els fan únics.

Iogurt

Iogurt elaborat amb llet de cabra pasteuritzada i ferments làctics. És cremós i la seva densitat varia segons l’època de lactació del remat. En dos formats, de 170 gr i de 700 gr.

building Propi o treballes aquí? Reclama ara! Reclama ara!