El Celler Cooperatiu de Gandesa és un edifici emblemàtic que va construir entre el 1919 i el 1920 el reconegut arquitecte Cèsar Martinell i Brunet (Valls, 24 de desembre de 1888 – Barcelona, 19 de novembre de 1973).
D’estil modernista, el projecte va finalitzar la construcció de la secció d’elaboració de vins el gener de 1920 i la del molí d’oli el mes de novembre d’aquell mateix any.
El seu valor arquitectònic ha fet que s’hagi considerat una de les Catedrals del Vi. També està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional de la Generalitat de Catalunya i el 2007 es va declarar una de les Set Meravelles de Catalunya.
El 2019 se celebren cent anys d’aquell encàrrec, que ha mantingut actiu el seu funcionament gràcies a la dedicació i implicació de molta gent.
El Celler Cooperatiu de Gandesa compta amb 453 socis, els quals la majoria treballen i viuen exclusivament de les seves terres, essent els conreus més importants els de la vinya, els ametllers i les oliveres.
Tota la producció dels diferents conreus dels socis del Celler Cooperatiu de Gandesa, la porten a les instal·lacions de la Cooperativa, on s’acaben d’elaborar i posteriorment es comercialitzen.
Tota la producció de raïm està regularitzada i controlada per la Denominació d’Origen Terra Alta.
La D.O. Terra Alta fou provisional a partir de l’any 1972. A l’any 1982 la Generalitat de Catalunya aprova i publica el seu reglament i a l’any 1985 el Govern espanyol va ratificar aquest reglament per la qual es reglamenta la vinya i el vi produït pels viticultors i elaboradors inscrits a la mateixa.
Vinyes de més de 40 anys.
VARIETATS:
MARIDATGE:
La gamma de Somdinou es divideix en tres tipus de vins:
Us ofereixen visites guiades per l’edifici i la possibilitat de conèixer més detalls sobre la seua història i evolució en els darrers prop de cent anys. Un cop finalitza la visita, podeu tastar una selecció de vins de la Cooperativa.